Aj dostupnejší osobný bankrot je v novom balíku legislatívnych zmien

TASR
2.7.2016 11:03

Ministerstvo spravodlivosti pripravilo objemný balík legislatívnych zmien. Okrem nových právnych úprav osobného bankrotu a exekúcií doň ministerka Lucia Žitňanská (Most-Híd) zaradila i dvojicu celkom nových právnych noriem.

Aj dostupnejší osobný bankrot je v novom balíku legislatívnych zmien
SITA/Marko Erd

Mohutný zásah do súdov

Medzi novinky patrí zákon prinášajúci nový typ platobného rozkazu a nový protischránkový zákon. Štvoricu legislatívnych materiálov predložilo ministerstvo do medzirezortného pripomienkovania. Rezortná šéfka objasnila, že ide o jej priority vo vzťahu k justícii. Cieľom je dostupnejší osobný bankrot, efektívnejšie exekúcie a rýchlejšie vymáhanie nárokov. Ide aj o príspevok k zúženiu priestoru pre korupciu.

Ministerka pripustila, že tieto návrhy prinášajú mohutný zásah do fungovania súdov. Z jej pohľadu je preto dôležité, aby prešli diskusiou. Zmeny by chcela do praxe zaviesť od začiatku budúceho roka. Pripustila aj neskorší termín v prípade búrlivejšej diskusie o nich. V koalícii by podľa nej mala byť reforma, ktorá napĺňa programové vyhlásenie vlády, priechodná. Partnerom ju predstavila tento týždeň na koaličnej rade.

Najakútnejšie treba z pohľadu Žitňanskej riešiť nastavenie exekúcií. Súčasnú situáciu považuje za neudržateľnú, pričom okrem justičného tu vidí aj výrazný sociálny rozmer. Množstvo exekúcií podľa ministerky spôsobuje, že sa nimi v nejakej miere zaoberá takmer každý tretí sudca. „Pokiaľ nevyriešime tento problém, nebudeme sa na súdoch vedieť pohnúť ďalej,“ skonštatovala.

Centralizácia justície

Zavedenie nástroja, ako aj zmeny v exekučných konaniach má sprevádzať centralizácia. Agendu má v budúcnosti na diaľku a plne elektronicky vybavovať jediné pracovisko. Podľa návrhu ministerky vznikne pri Okresnom súde v Banskej Bystrici. Ministerstvo sa tu snaží inšpirovať modernými trendmi vo viacerých európskych krajinách.

Reforma Žitňanskej si vyžiada personálne posilnenie justície v podobe osadenstva nového pracoviska, dodatočné prevádzkové náklady, ale aj investície do materiálneho vybavenia a softvérového riešenia. Štátna tajomníčka Mária Kolíková, pod ktorej vedením legislatívna skupina pracovala, deklarovala, že zmeny zrealizujú úpravou systémov, ktoré v justícii už fungujú.

Celkové náklady na reformu Kolíková odhadla na zhruba osem miliónov eur. „Keď sa nám tieto benefity podarí priniesť za sumu, ktorá je hlboko pod desať miliónov eur, tak sa pýtam, ktoré iné ministerstvo robí za takéto peniaze niečo porovnateľné?“ sľúbila štátna tajomníčka, že pomer hodnota za peniaze bude v tomto prípade primeraný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok