Tatry ohrozuje najnebezpečnejšia invázna rastlina na Slovensku

TA3 TASR
13.7.2017 09:36

Na území Vysokých Tatier zakvitla nebezpečná invázna rastlina. Podľa riaditeľa Správy Tatranského národného parku Pavla Majka ide o boľševník obrovský, ktorý je považovaný za najnebezpečnejšiu inváznu rastlinu na Slovensku.

Tatry ohrozuje najnebezpečnejšia invázna rastlina na Slovensku
SITA/Rastislav Ovšonka

"Je to bylina impozantného vzhľadu. Dosahuje výšku okolo troch metrov a už z diaľky zaujme obrovskými, v priemere aj takmer meter širokými bielymi kvetmi. Jedna rastlina vyprodukuje niekoľko desiatok tisíc semien, ktoré sa ďalej šíria hlavne vodou," opísal Majko. Rastlina je obzvlášť nebezpečná pre zdravie človeka. Šťava z bylí a listov dráždi pokožku a spôsobuje jej poleptanie a pľuzgiere.

bols2_0a000002-2274-fbdb.jpg

Podľa slov Majka sa každoročne tento druh v oblasti Vysokých Tatier likviduje. "Dôsledne sa osekávajú a zbierajú všetky kvety, aby nedošlo k dozretiu semien a ich následnému vysemeneniu. Takýmto spôsobom sa darí udržať tento druh pod kontrolou a jeho počet každoročne eliminovať," priblížil.

Napriek tomu, že Správa TANAP-u i subjekty na ktorých pozemkoch sa tento druh vyskytuje ho systematicky likvidujú, môže sa stať, že na prechádzke tatranskou prírodou na nebezpečnú rastlinu ľudia natrafia. "Rozhodne sa by sa jej nemali dotýkať a nemali by ju olamovať, aby predišli vážnym zdravotným problémom," uzavrel Majko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok