Taiwanská loď omylom zabila rybára nadzvukovou raketou

TA3 TASR
1.7.2016 12:52

Hliadkovacia loď taiwanského námorníctva ráno omylom vypálila v Taiwanskom prielive nadzvukovovú protilodnú raketu, ktorá zasiahla rybársku loď, pričom usmrtila kapitána a zranila ďalších troch členov posádky.

Raketa typu Siung-feng III dopadla podľa ministerstva okolo 08.40 h miestneho času do Juhočínskeho mora neďaleko pobrežia ostrova Pcheng-chu.

Zasiahla pritom taiwanskú rybársku loď, na palube ktorej usmrtila jej kapitána a zranila ďalších troch rybárov. Tých podľa informácií ministerstva previezli do neďalekej nemocnice, kde ich ošetrili a následne prepustili. "Je nám to veľmi ľúto. Urobíme, čo bude v našich silách, aby sme ich odškodnili," dodal hovorca ministerstva.

strela_0a000002-4c6d-78b3.jpg

Taiwanské námorníctvo už začalo vyšetrovanie príčin incidentu. "Zistili sme, že posádka nedodržala štandardný operačný postup," uviedol na tlačovej konferencii veliteľ námorníctva viceadmirál Mej Ťia-šu. Dodal, že 500 ton vážiaca hliadkovacia loď Ťin-čchiang v čase odpálenia strely kotvila na vojenskej základni v mesta Kao-siung a prebiehala na nej inšpekcia.

Vystrelená raketa, ktorá má podľa taiwanských médií dolet približne 300 kilometrov, letela niečo vyše dvoch minút, podľa viceadmirála však neprekročila pomyselnú hranicu medzi Čínou a Taiwanom vedúcu stredom Taiwanského prielivu, ktorú rešpektujú oba štáty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok