Kaliňák nie je na programe dňa, Danka trápi rokovací poriadok

SITA TASR TA3
1.7.2016 11:16

Napriek tomu, že sa stretlo poslanecké grémium, ešte nie je známe, kedy bude pokračovať prerušená mimoriadna schôdza parlamentu o vyslovení nedôvery ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi.

Pozor na ústavu

Ako pre médiá povedala poslankyňa Natália Blahová (SaS), predseda parlamentu Andrej Danko prítomných zástupcov poslaneckých klubov informoval, že si celú záležitosť musí ešte premyslieť. Blahová potvrdila, že témou grémia bola aj zmena rokovacieho poriadku, výrazné zmeny však neočakáva. "Obávam sa, že nejaká zásadná zmena rokovacieho poriadku, ktorá by sa mala týkať napríklad výrokovej imunity, by narazila na ústavu," povedala v súvislosti s Dankovou štvrtkovou kritikou vulgarizmov v parlamente.

"V pondelok bude pravdepodobne zvolaný ústavnoprávny výbor na prípravu nového rokovacieho poriadku,"povedal Andrej Danko s tým, že je možné, že zmeny budú zahŕňať aj vytvorenie parlamentnej stráže. "To, čo sa začalo diať teraz, už naozaj prekračuje hranice slušného správania," povedal s tým, že zmeny by mali zabezpečiť úroveň kultúry rokovaní.

Hrozil fyzický konflikt

Podľa podpredsedu parlamentu Andreja Hrnčiara hrozil vo štvrtok v parlamente v súvislosti s transparentom Igora Matoviča a jeho možným odstránením fyzický konflikt, preto si myslí, že prerušenie schôdze bolo zo strany Danka správnym krokom. Schôdza by podľa neho mala pokračovať do niekoľkých dní.

Na margo údajne hroziaceho fyzického konfliktu Matovič povedal, že sa mu vyhrážali, že ak neodstráni transparent, zavolajú ochranku, aby ho zobrala. Na to im povedal, že v takom prípade sa na plagát postaví. "Žiadny fyzický konflikt nehrozil, pretože policajti by nikdy do fyzického konfliktu s poslancami nešli, ani keby si to želal Kaliňák či Danko," doplnil Daniel Lipšic.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok