Istanbulským letiskom otriasli výbuchy a streľba, hlásia desiatky mŕtvych

TASR SITA ČTK TA3
28.6.2016 21:50

Najmenej 28 mŕtvych a okolo 60 zranených si vyžiadal bombový útok dvoch až troch samovražedných atentátnikov na Atatürkovom letisku v Istanbule. Informovali o tom turecké médiá. Agentúra AP však uvádza, že pri útokoch zomrelo až takmer 50 ľudí a ich počet môže ešte stúpať.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil

Prezident Recep Tayyip Erdogan sa pre atentát stretol s premiérom a vedením tureckých ozbrojených síl. Zatiaľ nie je jasné, či sú do počtu mŕtvych zahrnutí atentátnici alebo nie. Podľa istanbulského guvernéra neboli len dvaja, ako uvádzali prvé správy, ale traja.

Polícia po krvavej teroristickej akcii letisko evakuovala. K zodpovednosti za útok sa doteraz nikto neprihlásil. Spôsob vykonania ale podľa mnohých komentárov ukazuje na islamských radikálov. Útočníci z hnutia Islamský štát stoja za radom masakrov z posledných mesiacov v Turecku.

Na letisku vypukol po explóziách zmätok, vydesení ľudia utekali z odbavovacej haly a na mieste zasahovali najmenej dve desiatky sanitiek a množstvo policajtov. Podľa televíznych záberov pokryl okolie výbuchov prach a rozbité sklo.

Streľbu bolo počuť z parkoviska

Minister Bozdag uviedol, že útočníci strieľali z automatických pušiek ešte predtým, ako sa dostali k rôznym kontrolným stanovištiam na medzinárodnom termináli. Rozhodili tiež okolo seba niekoľko granátov a do povetria sa vyhodili, keď na nich začali strieľať policajti.

Podľa spravodajcu televíznej stanice NBC priamy svedok útoku vyhlásil, že jeden atentátnik odpálil bombu po tom, čo ho pri zápolení dostal na zem policajt. Agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov uviedla, že streľbu bolo počuť z parkoviska.

Varovanie Američanov

Podľa predstaviteľov Atatürkovho letiska boli po útoku niektoré prichádzajúce lety odklonené, boli zrušené aj odlety a zatiaľ nie je jasné, či budú odložené tiež stredajšie ranné spoje.

Varovanie amerického ministerstva zahraničných vecí pred cestovaním do Turecka, ktoré bolo vydané v marci, rezort aktualizoval v pondelok. V aktualizovanom varovaní sa uvádza, že Američania majú "dbať na opatrnosť pri návšteve verejne prístupných priestorov, najmä tých, v ktorých sa zdržiavajú turisti".

Turecko sa v uplynulom období stalo opakovane terčom útokov extrémistov, väčšinou spájaných s aktivitami kurdských militantov alebo skupiny Islamský štát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok