Francúzom sa nepáčia ťažké maturitné otázky, spisujú petície

ČTK
27.6.2016 11:17

Francúzska chronicky rebelantská mládež je zvyknutá protestovať proti politikom i proti zákonom. Teraz si našla nový problém, proti ktorému sa môže búriť - maturitné otázky.

Francúzom sa nepáčia ťažké maturitné otázky, spisujú petície
SITA/AP (ilustračný záber)

Náročné výrazy v texte

Tento mesiac sa na internete objavili najmenej tri petície, kde sa študenti sťažujú, že tohtoročné Baccalauréat - ekvivalent maturitných skúšok - boli príliš ťažké. A vznikla tiež štvrtá petícia - proti stredoškolákom, ktorí podávajú petície proti skúškam v nádeji, že si vymôžu lepšie známky.

Jeden z problémov je spojený so skúškou z angličtiny, ktorá zahŕňala aj ukážku z románu Alice Hoffmanovej Múzeum prazvláštnych vecí. Úryvok popisoval Newyorčana loviaceho ryby na rieke Hudson počas skorého rána, kedy rozjíma nad jazvami, ktoré za sebou necháva urbanizácia.

Študenti sa sťažujú, že text obsahoval neskutočne náročné výrazy ako: "nebom prebleskovala matne ružová žiara" či "Eddie sa usadil so svojím prútom".

Mnohí sa tiež sťažujú, že dostali otázku, kde sa scéna odohráva. Napriek referencie o Manhattane, Harlemu a rieke Hudson je podľa maturantov "nereálne" očakávať, že spoznajú, že sa jedná o New York. A okrem toho to je podľa nich otázka zo zemepisu, a nie z angličtiny.

Petícií je niekoľko

"S ohľadom na zložitosť pochopenia textu chceme úpravu známok," uvádza petícia, ktorú už podpísalo viac ako 15.500 ľudí. Viac ako 11.350 ľudí už tiež podpísalo petíciu proti skúške z fyziky a chémie, a tretia petícia je proti skúške z matematiky, ktorá obsahovala chybu.

Nie všetci však s týmito petíciami súhlasia. A preto viac ako 2000 ľudí podpísalo petíciu, ktorá vyzýva maturujúcich študentov, "aby sa prestali sťažovať". Podľa tejto petície majú školy "vychovávať občanov schopných postarať sa sami o seba, a nie "bečiacich" na sociálnych sieťach".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok