Juraj Sagan majstrom Slovenska, prerušil bratovu sériu

TASR SITA
26.6.2016 13:40

Novým majstrom Slovenska v hromadných pretekoch sa stal cestný cyklista Juraj Sagan, ktorý získal svoj premiérový titul. Jazdec stajne Tinkoff sa presadil v závere náročnej trate, keď sa dostal do trojčlennej vedúcej skupiny a do cieľa prišiel na druhom mieste v absolútnom poradí, za českým šampiónom Romanom Kreuzigerom.

Juraj Sagan majstrom Slovenska, prerušil bratovu sériu
TASR

Saganovci na čele pelotónu

Juraj Sagan tak nadviazal na päť titulov svojho brata Petra Sagan, ktorý sa veľkou mierou zaslúžil o to, že sa v závere odpútali od pelotónu a vytvorili si rozhodujúci náskok. "Je to vlastne moje druhé profi víťazstvo. Slovenský titul je snom každého jazdca, som neskutočné rád, že nám to vyšlo. Roman je majstrom Čiech a ja Slovenska. Na začiatku sme mali vpredu dvoch jazdcov, celý deň sme sa mohli viesť a potom sme zaútočili. Peťo ma tam počkal a potiahol. Máme taktiku už posledných päť-šesť rokov, že ideme na to, aby jeden z nás vyhral. Opäť sa to podarilo," povedal J. Sagan.

Organizátori si na pretekárov pripravili dokopy deväť okruhov s celkovou dĺžkou 185,4 km. Jeden okruh meral 20,6 km a mal dve stúpania, prvé s dĺžkou 1,5 km a prevýšením 100 metrov na Strážovice a druhé 2,4 km dlhé s prevýšením 150 metrov cez obec Věteřov. Už v prvom okruhu sa na čele sformovala sedemčlenná vedúca skupina, ktorá si vytvorila mierny náskok. Figurovali v nej aj dvaja slovenskí pretekári zo stajne Tinkoff Erik Baška a Michael Kolář. Z českej strany tam boli Vojtěch, Nežerka, Swaczyna, Boubal a Kovář.

Po druhom kole mali na hlavné pole náskok asi minútu a pol a ten ďalej narástol na päť minút. Bratia Saganovci sa stále pohybovali na čele pelotónu. V záverečných kolách pokropili cyklistov dažďové kvapky. Postupne sa roztrhala vedúca skupina a na čele ostala v siedmom kole trojica Kolář, Baška a Kovář. Pelotón mal manko približne minútu a pol. Asi 28 km pred cieľom sa od pelotónu odtrhol Leopold König, čoskoro ho však dobehli. Po ňom sa o únik pokúsili aj Juraj Sagan, Bucháček a Černý.

"Chvíľu to už vyzeralo beznádejne"

Do posledného kola vstúpila vedúca skupina s asi 20-sekundovým náskokom pred päticou prenasledovateľov Štybarom, Hunalom, Kreuzigerom a bratmi Saganovcami. Veľkú prácu pri ich úniku odviedol Peter Sagan, ktorý nasadil vysoké tempo. Tinkoff tak mal vpredu až päticu jazdcov.

Pelotón mal manko 45 sekúnd. Obe skupiny sa postupne spojili a do čela sa dostala iná trojica - Kreuziger, Štybar a Juraj Sagan. Asi tri km pred cieľom zaútočil Kreuziger a dokázali si vypracovať rozhodujúci náskok. Tridsaťročný jazdec si tak k majstrovskému titulu zabezpečil aj miestenku na olympijské hry v Rio de Janeiro. Pre slovenský titul si prišiel hneď za Kreuzigerom s päťsekundovou stratou Juraj Sagan, ktorý tak skompletizoval double Tinkoffu.

"Chvíľu to už vyzeralo beznádejne, keď mali na čele osem sekúnd náskok, ale dobehli sme ich. Potom Peťo Sagan odviedol skvelú robotu, keď nás odpútal od pelotónu. S Jurajom Saganom a Zdenkom Štybarom sme išli rovnomerne a využil som moment, keď sa Štybar otočil. Bol to jeden z mála momentov, keď sa dalo zaútočiť," povedal Kreuziger.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok