Pápež v Jerevane odsúdil genocídu Arménov

TA3 TASR
25.6.2016 11:08

Pápež František hovoril o masovom vyvraždení Arménov v rokoch 1915-1916 ako o "genocíde". V rámci návštevy pamätníka Cicernakaberd v arménskom hlavnom meste Jerevan si pápež uctil pamiatku obetí vyvražďovania.

"Nanešťastie, táto tragédia, táto genocída, bola prvou v odsúdeniahodnej sérii katastrof minulého storočia, ktoré umožnili prekrútené rasové, ideologické alebo náboženské ciele, ktoré zatemnili mysle páchateľov až do takého bodu, že plánovali vyhladenie celých národov," citovala Františka tlačová agentúra DPA.

Akékoľvek využitie slova "genocída" zvyčajne vyvolá silné protesty Turecka. Keď ho pred rokom použil pápež počas osobitnej spomienkovej omše v Bazilike sv. Petra, kde hovoril o "prvej genocíde 20. storočia", Ankara odvolala svojho veľvyslanca z Vatikánu a obvinila pápeža, že hovorí "nezmysly".

Arménsko má v kresťanskom svete osobitné miesto, keďže je prvou krajinou sveta, ktorá kresťanstvo prijala ako štátne náboženstvo. Pápežova návšteva v Arménsku je 14. zahraničnou cestou jeho pontifikátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok