ONLINE: Protesty v Británii, obavy a odhodlanie v Únii

TA3 TASR ČTK SITA
25.6.2016 07:49

Výsledok britského referenda je výrazným medzníkom. Škótsko označuje Brexit za neprijateľný a opäť otvára otázku nezávislosti. Odchod z Únie sa nepáči ani Severnému Írsku, ktoré tiež podporilo zotrvanie. Súčasťou Únie sa cítia byť aj desaťtisíce Londýnčanov.

Online sme ukončili

17:00 Už viac ako 1,1 milióna podpisov sa k dnešnému dňu nazbieralo pod online petíciou vyzývajúcou vládu, aby usporiadala druhé referendum o členstve Británie v Európskej únii.

16:30 Agendu po Jonathanovi Hillovi, ktorý dnes odstúpil z funkcie eurokomisára pre finančnú stabilitu, služby a kapitálovú Úniu, prevezme podpredseda Európskej komisie pre euro Valdis Dombrovskis z Lotyšska.

15:15 Šestica zakladajúcich členov Európskeho hospodárskeho spoločenstva, z ktorého sa zrodila Európskej únia, dnes vyzvala na rýchle začatie rokovaní o vystúpení Británie z bloku s odôvodnením, že zvyšných 27 členov únie musí myslieť na budúcnosť. Ministri zahraničných vecí Nemecka, Francúzska, Talianska, Belgicka, Holandska a Luxemburska po stretnutí v Berlíne vyzvali Britániu, aby svoj odchod neodkladala a premiéra Davida Camerona, aby odstúpil skôr, ako plánoval.

14:33 Po Brexite Európskej únii hrozí podľa šéfa zahraničného parlamentného výboru Františka Šebeja (Most-Híd) dominový efekt. "Ale v danej chvíli nevidím veľmi krajinu, kde by bola nádej, že väčšinová verejná mienka by podporila odchod,“ povedal.

14:08 Nemecká kancelárka Angela Merkelová očakáva, že Británia bude chcieť naplniť výsledky referenda o vystúpení z EÚ a že to nebude trvať večne. Merkelová nemá problém so zdržaním žiadosti Británie o odchode.

13:53 Za hlavného vyjednávača Európskej únie v rokovaniach s Britániou o jej vystúpení z EÚ bol vymenovaný skúsený belgický diplomat Didier Seeuws, ktorý povedie tzv. brexitový krízový štáb v Rade EÚ, ktorá zastupuje členské štáty Európskej únie.

13:46 Britský eurokomisár pre finančnú stabilitu, služby a kapitálovú úniu Jonathan Hill ohlásil v reakcii na Brexit svoju rezignáciu. Komisár vyjadril veľké sklamanie z výsledku referenda a konštatoval, že nemôže pokračovať "ako keby sa nič nestalo".

13:20 Otázka druhého referenda o nezávislosti Škótska je na stole a vláda pripravuje právne kroky, ktoré by ho umožnili. Po zasadaní škótskeho vládneho kabinetu to uviedla premiérka Nicola Sturgeonová.

13:20 Výsledok rozhodnutia vyše 17 miliónov obyvateľov Veľkej Británie o Brexite nie je ničím iným ako následkom veľmi slabej a nekoncepčnej politiky Bruselu a odstupujúci premiér David Cameron musel vedieť, ako to dopadne, pretože jeho razancia v niektorých vážnych rozhodnutiach nebola dostatočná, uviedol svoj názor slovenský bezpečnostný analytik Juraj Zábojník.

13:02 Británia a Európska únia ešte ani nezačali rokovať o rozchode, o ktorom rozhodlo britské referendum, a už sa hádajú.

Víťazná strana štvrtkového referenda uviedla, že nie je dôvod ponáhľať sa s uplatnením článku 50 Lisabonskej zmluvy EÚ, ktorý spustí dvojročný proces rokovaní o nových zmluvách medzi Britániou a EÚ. Premiér David Cameron, ktorý v piatok ohlásil svoju rezignáciu, avizoval, že tento proces začne až jeho nástupca.

Ale predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker povedal, že si Briti odhlasovali vystúpenie z únie "a nemá zmysel čakať až do októbra s ... rokovaním o podmienkach ich odchodu. Chcel by som začať ihneď." Juncker povedal, že nepôjde o "priateľský rozchod" a dodal, že to "aj tak nikdy nebola veľká láska".

12:45 Výsledok britského referenda ovplyvnil aj španielsku volebnú kampaň pred nedeľňajšími parlamentnými voľbami. Úradujúci premiér Mariano Rajoy hovorí o ešte väčšej potrebe stability a jednoty v Európskej únii.

12:32 "Som ohromená... Som smutný... Bojím sa... Je to skvelé, ideme ďalej," takéto reakcie ľudí priniesla televízia BBC z Banbury v centrálnej Británii. Kým z chudobných robotníckych predmestí zaznievajú prevažne spokojné reakcie, mnohí obyvatelia Londýna Brexitu stále nemôžu a nechcú uveriť.

11:58 Viac než milión Britov už podpísalo petíciu za usporiadanie nového referenda o členstve krajiny v EÚ.

11:41 Pomalý rozpad Británie nie je strašenie, ale reálna možnosť, povedala slovenská profesorka politológie na britskej univerzite v Liverpoole Erika Harrisová.

11:32 "Výsledok britského referenda sme prijali s poľutovaním, ale rozhodnutie voličov treba rešpektovať," konštatoval minister M. Lajčák. Zdôraznil však, že EÚ musí teraz čo najskôr zadefinovať, čo toto rozhodnutie znamená pre vzťahy EÚ s Britániou.

11:30 Brexit môže krátkodobo oslabiť dopyt nájomcov po nehnuteľnostiach. Po úvodnom šoku však možno očakávať opätovný nárast aktivity. Konštatovala to realitno-poradenská spoločnosť JLL.

11:25 Brexit bude mať podľa názoru experta na automobilový priemysel Stefana Bratzela z vysokej školy Bergisch Gladbach "zreteľne negatívne vplyv na automobilový sektor" v krajine.

11:00 Britské noviny reflektujú bezprecedentné rozhodnutie Britov odísť z EÚ dramatickými titulkami, ktoré sprevádza najčastejšie fotografia premiéra Davida Camerona, ktorý oznamuje svoju rezignáciu. O zemetrasení Brexitu píšu noviny The Times. Denník Financial Times píše, že Británia sa odtrhla od Európy. The Guardian, ktorý podporoval zotrvanie Británie v EÚ napísal: "A von".

noviny_0a000002-4ea4-92f0.jpg

10:56 Slovenská obchodná a priemyselná komora z hľadiska Brexitu neočakáva v ekonomickej oblasti zásadné problémy. Podľa stanoviska predsedu komory Petra Mihóka, komora predpokladá, že dôjde k dohode medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou o vytvorení spoločného ekonomického priestoru

10:52 Ľudová strana Naše Slovensko začne zbierať podpisy za vystúpenie Slovenska z Európskej únie.

10:39 Odchodom Británie Európska únia stratí silu i váhu - záujmom Maďarska by viac vyhovovalo, keby boli Briti hlasovali za zotrvanie v EÚ, povedal predseda maďarského parlamentu László Kövér.

10:24 "Je nanajvýš dôležité, aby sme rozhodnutie britských voličov o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie považovali za alarmujúci signál - politici Európskej únie musia venovať pozornosť očakávaniam vlád európskych štátov i očakávaniam ľudu týchto krajín," povedal nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier po príchode na rýchle zvolané stretnutie vrcholných diplomatov zo šiestich pôvodných zakladajúcich členských štátov EÚ.

Steinmeierova kancelária uviedla, že berlínske stretnutie je jedným z mnohých rozhovorov, ktoré sa momentálne ohľadne Brexitu uskutočňujú, a nemožno ho teda považovať za nijaké rokovanie "exkluzívneho charakteru".

10:14 Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa obáva, že po Brexite budú nasledovať ďalšie referendá o zotrvaní v EÚ aj v ostatných členských krajinách.

9:45 "Európa je úspešný projekt mieru a stability, ktorý by sme si nemali nechať zobrať," povedal nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.

9:33 Cesta k odchodu Británie z EÚ je podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku síce dlhá, nemožno ju však predlžovať donekonečna, citovala jeho slová webová stránka Českej televízie. Zásadné je podľa Sobotku vyrokovať pre budúce súžitie s Britániou také podmienky, ktoré budú výhodné pre Českú republiku.

9:20 Najčítanejší nemecký denník Bild má na titulnej strane čiernobielu britskú vlajku a nápis OUTsch! (Au!). "Až do konca sme verili. Márne. Prichádza Brexit. S Britmi stráca Nemecko jedného z najdôležitejších partnerov v Európskej únii," píše Bild na titulke.

8:30 Šéfovia diplomacií zo šestice zakladajúcich štátov Európskeho hospodárskeho spoločenstva, z ktorého sa zrodila Európska únia, budú v Berlíne rokovať o následkoch britského referenda.

7:22 "Je pravdepodobné, že sa rýchlo ukáže, že Británia na tom bola lepšie v EÚ - hospodársky, spoločensky i v rámci zahraničnej politiky," domnieva sa predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Politik ďalej zavrhol obavy, že Európska únia by mohla byť v budúcnosti riadená po osi Paríž-Rím-Madrid. Naopak, práve Nemecko podľa neho pravdepodobne zohrá v únii "ešte dôležitejšiu úlohu", keď z nej Británia vystúpi. Dodal, že EÚ sa teraz musí chopiť príležitosti a "vyjsť z tejto situácie rozumnejšia".

5:21 Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz označil za škandalózne, že britský premiér David Cameron nechce odstúpiť z funkcie skôr než v októbri. Podľa Schulza Cameron "drží celý kontinent ako rukojemníka".

2:50 Francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy sa domnieva, že po výsledku referenda, v ktorom sa väčšina Britov vyslovila za brexit, je potrebné Európsku úniu od základu prebudovať. Podľa predsedu konzervatívnej strany Republikáni treba pozmeniť Lisabonskú zmluvu ale aj Schengenskú dohodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok