Procházka odvolal z funkcií Hrnčiara a Fedora, mali kolaborovať so Smerom

TA3 SITA
17.6.2016 18:29

Predseda strany #Sieť Radoslav Procházka odvolal Andreja Hrnčiara z funkcie prvého podpredsedu. A. Hrnčiar si mal vraj bez jeho vedomia dohodnúť rokovanie o možnostiach vzájomnej dohody a spolupráce medzi ním a niekoľkými ďalšími poslancami za #Sieť na jednej strane a stranami Smer-SD a Most-Híd na strane druhej.

Procházka odvolal z funkcií Hrnčiara a Fedora, mali kolaborovať so Smerom
SITA/Robert Tappert

Procházka to označil za neúctivé

"Dnes krátko po poludní ma prvý podpredseda #Siete Andrej Hrnčiar informoval, že má s predsedom strany Smer-SD dohodnuté rokovanie o možnostiach vzájomnej dohody a spolupráce medzi ním a niekoľkými ďalšími poslancami za #Sieť na jednej strane a stranami Smer-SD a Most-Híd na strane druhej, mimo oficiálnych štruktúr a poverenia od orgánov #Siete," informuje Procházka.

Takéto správanie predseda strany považuje za neúcitvé. "Keďže takýto postup vážne a priamo ohrozuje fungovanie #Siete, na základe svojej kompetencie podľa Stanov som z funkcie prvého podpredsedu odvolal Andreja Hrnčiara a z funkcie člena predsedníctva spoluorganizátora tohto postupu Martina Fedora," dodal.

Sankcie však podľa jeho slov vyvodzovať nebude. Zároveň pripomenul, že jeho mandát predsedu strany končí k 1. septembru 2016. "To, či sa budem uchádzať o jeho obnovu, je v tejto chvíli otvorená otázka. Privítam záujem akéhokoľvek iného kandidáta a postup v súlade so Stanovami," informuje.

Hrnčiar: Predseda nemá dôveru poslaneckého klubu

Päť poslancov o Procházkovi pochybuje

Päť poslancov Siete vyslovilo nedôveru v schopnosti a osobnostné predpoklady Radoslava Procházku viesť stranu. Situáciu chceli riešiť vnútri strany a na sneme a zároveň odmietli akékoľvek vnútrostranícke intrigy.

"Svojská odpoveď pána predsedu nenechala na seba dlho čakať a len potvrdzuje, že pochybnosti, ktoré máme, sú viac ako oprávnené," píše sa ďalej vo vyhlásení, pod ktorým sú podpísaní poslanci Eduard Adamčík, Katarína Cséfalvayová, Martin Fedor, Andrej Hrnčiar a Igor Janckulík.

Podľa poslancov nedemokratické spôsoby vedenia strany, riadenie Siete ako súkromnej firmy, nekomunikácia s poslancami Siete, žiadna sebareflexia a hádzanie zodpovednosti na druhých boli veci, ktoré mu vnútri strany vyčítali a po jeho rozhodnutí sa len definitívne potvrdili.

Poslanci považujú za potrebné o vzniknutej situácii v strane informovať predsedov koaličných strán. Ako píšu vo vyhlásení, "odmietame ďalšie prepieranie niektorých zvláštnych vnútrostraníckych problémov, ktoré pramenia z osoby predsedu, cez médiá. Sme pripravení predostrieť členskej základní Siete na sneme strany alternatívu a plán na jej ozdravenie a opätovné získanie dôvery u ľudí."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok