Nálety zasiahli sýrsku nemocnicu, útočili zrejme ruské lietadlá

TASR
31.5.2016 12:52

Najmenej 23 ľudí vrátane siedmich detí zahynulo v meste Idlib na severozápade Sýrie. Na mesto podnikli nálety pravdepodobne ruské vzdušné sily.

Nálety zasiahli sýrsku nemocnicu, útočili zrejme ruské lietadlá
SITA/AP

Prestávka v náletoch

Podľa šéfa ľudskoprávnej organizácie SOHR Rámího Abdala Rahmána pri desiatich nočných náletoch na Idlib bola zasiahnutá Národná nemocnica a niektoré časti centra mesta. Jeden z príslušníkov domobrany nazvanej Biele prilby potvrdil, že útoky uskutočnili ruské lietadlá.

Nálety na Idlib, ktorý je v rukách islamských extrémistov, vrátane militantov z teroristickej siete al-Káida, prišli päť dní po tom, ako Moskva vyhlásila, že dočasne pozastavuje útoky na "ozbrojencov".

Ruské ministerstvo obrany zdôvodnilo prestávku v náletoch tým, že chce umožniť skupinám, ktoré podporujú ukončenie násilností sprostredkované USA a Ruskom, aby prerušili kontakty s organizáciou Front an-Nusra, ktorá je odnožou al-Káidy v Sýrii.

 

Umiernení povstalci ako terč

Vzbúrenci proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada obviňujú Rusko, že si za ciele svojich útokov opakovane vyberá umiernené skupiny povstalcov, pričom Spojené štáty vyhlásili, že spojenectvo medzi Frontom an-Nusra a ostatnými skupinami komplikuje implementáciu dohodnutého prímeria, a to najmä v okolí severosýrskeho mesta Aleppo.

Sýrsky konflikt, ktorý sa začal pokojnými protestmi proti režimu Bašára Asada v marci 2011, prerástol do občianskej vojny s viacerými bojujúcimi stranami. Podľa odhadov OSN si sýrska občianska vojna doposiaľ vyžiadala približne 250.000 životov a z domovov vyhnala polovicu miestnej populácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok