Sme jednou z krajín s vysokým stupňom moderného otroctva

ČTK
31.5.2016 10:44

Slovensko a Česko patria v rámci Európskej únie ku krajinám s vysokým stupňom moderného otroctva. Vyplýva to zo správy londýnskej nadácie Walk Free Foundation. Vo svete je nútená práca problémom 45,8 milióna ľudí, čo je o 28 percent viac, ako sa doteraz predpokladalo.

Viac než polovica moderných otrokov pripadá na päť krajín - Indiu, po nej Čínu, Pakistan, Bangladéš a Uzbekistan. V modernom otroctve žijú ľudia, ktorí sa do svojej situácie podľa autorov správy dostali napríklad pre dlhy, pašovaním ľudí, vynútením svadby alebo sexuálnym využívaním na komerčné účely.

Prvenstvo v absolútnych číslach si drží India, kde takto žije 18,35 milióna ľudí, ale v pomere k počtu obyvateľov vedie Severná Kórea. V tejto krajine je podľa WFF zotročených 4,37 percenta populácie. Po KĽDR nasleduje Uzbekistan a Kambodža.

V Európe je na tom najhoršie Macedónsko, nasleduje Turecko, Poľsko, Bosna a Hercegovina, Rumunsko, Grécko a Česká republika. Na Slovensku žije v modernom otroctve 0,228 percenta obyvateľov. Najlepšie je na tom Luxembursko, Írsko a Nórsko. To sú krajiny, kde je miera moderného otroctva najnižšia. Štúdia sa zaoberá problematikou moderného otroctva v 167 krajinách sveta. Skúma úroveň náchylnosti k zotročovaniu či vládne politiky na potlačenie otroctva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok