Zdravotnícki experti z celého sveta žiadajú posunutie olympiády v Riu

SITA ČTK
28.5.2016 11:06

Nebezpečný vírus zika by sa mohol stať dôvodom odkladu tohtoročných olympijských hier v Riu de Janeiro z pôvodného augustového termínu na neskorší. S takýmto naliehavým apelom prichádzajú zdravotnícki experti z celého sveta.

Zdravotnícki experti z celého sveta žiadajú posunutie olympiády v Riu
SITA/AP

Nakazených je stále viac

Bývalý vedecký poradca Bieleho domu, či viacero univerzitných profesorov poslali Svetovej zdravotníckej organizácii otvorený list, v ktorom žiadajú o posunutie alebo premiestnenie najväčšieho športového sviatku na iný termín alebo miesto. List je k dispozícii na internetovej stránke rioolympicslater.org a záujemcovia sa môžu pod výzvu podpísať.

Vo svojom zdôvodnení sa opierajú o najnovšie vedecké dôkazy, že vírus predstavuje veľké riziko pre tehotné ženy a novorodencov. Deti nakazených sa rodia s vážnou vrodenou poruchou centrálneho nervového systému mikrocefáliou, ktorá sa prejavuje zastavením vývoja mozgu.

U dospelých zase spôsobuje neurologické problémy a v niektorých prípadoch dokonca smrť, či doživotnú paralýzu. Autori výzvy zdôraznili, že napriek veľkej snahe Brazílie vyhubiť komáre, ktoré rozširujú vírus, prípady nakazených stúpajú, nie klesajú.

333322211111_0a000002-5e79-8beb.jpg

Oheň už horí

Pred nebezpečenstvom varovali zdravotníci už aj predtým. Tvrdia, že státisíce ľudí, ktorí navštívia podujatie, zapríčinia rýchlejšie celosvetové rozšírenie vírusu a narodenie ďalších detí s vrodenými chybami. WHO vo februári označila epidémiu zika za globálne riziko a vo svojom poslednom hodnotení uviedla, že nevidí celkový pokles prípadov.

"Oheň už horí, ale to nie je dôvod nerobiť nič s olympijskými hrami. Teraz nie je čas, aby sme prilievali ešte viac oleja do ohňa," povedal pre agentúru AP Amir Attaran, profesor Ottawskej univerzity a jeden zo spoluautorov listu.

Predstavitelia WHO už dávnejšie odporučili tehotným ženám, aby necestovali do Ria a ostatným návštevníkom, aby sa vyhýbali chudobným a preplneným častiam mesta. Generálna riaditeľka organizácie Margaret Chanová síce povedala, že zo ziky má stále väčšie a väčšie obavy, no nechcela odporučiť presunutie alebo posunutie hier. Ona sama by podujatie mala navštíviť.

Predstavitelia WHO na list reagovali, že podľa nich nie je dôvod na posunutie olympiády. MOV poslal agentúre AP správu, v ktorej hovorí, že "bude vždy všetko konzultovať s WHO v otázkach zdravia". Doteraz žiadne olympijské hry nepresunuli pre zdravotné obavy. V roku 2003 však Medzinárodná futbalová federácia premiestnila krátko pred štartom majstrovstvá sveta žien z Číny do USA. Dôvodom boli obavy z respiračného vírusu SARS.

6332_0a000002-5f50-a6d0.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok