Povinné slovenské skladby v rádiách preverí Ústavný súd

TASR
27.5.2016 13:40

Povinným percentom slovenskej hudobnej produkcie vo vysielaní rádií sa bude zaoberať ústavný súd. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa naň obrátil s podnetom na preskúmanie súladu zákonnej povinnosti vysielateľov s najvyššou právnou normou.

Povinné slovenské skladby v rádiách preverí Ústavný súd
SITA/AP

Možný rozpor s ústavou

"Napadnutá právna úprava podľa názoru generálneho prokurátora nerešpektuje viaceré princípy právneho štátu, neprípustným a neodôvodneným spôsobom retroaktívne zasahuje do vlastníckych práv vysielateľov rozhlasovej programovej služby a ich práva na ochranu majetku, ako aj práva na podnikanie, pričom tiež narúša pravidlá hospodárskej súťaže," odôvodnila podanie návrhu na preskúmanie hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Podnet na podanie uvedeného návrhu podala generálnemu prokurátorovi Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc. Predajňová pripomenula, že GP sa k návrhu novely zákona vyjadrovala už v procese pripomienkového konania. "Už vtedy sme upozornili predkladateľa na možný rozpor s ústavou," upozornila hovorkyňa.

Povinnosť hrať povinný podiel slovenských pesničiek vo vysielaní stanovuje rádiám od 1. apríla novela zákona o vysielaní a retransmisii. Súkromné rádiá musia podľa tejto legislatívnej úpravy v tomto roku vyčleniť najmenej 20 percent a od roku 2017 najmenej 25 percent vysielacieho času mesačne pre slovenskú tvorbu. V prípade verejnoprávneho rozhlasu to je 30 a potom minimálne 35 percent. Pätinu z povinného podielu musia tvoriť novinky, teda skladby, ktoré vznikli v období posledných piatich rokov.

Niektorí vysielatelia majú výnimky

Do stanoveného podielu sa započítavajú iba pesničky, ktoré odznejú v éteri od 06.00 do 24.00 h. Za slovenské hudobné dielo sa považuje také, ktorého najmenej jeden autor hudby alebo textu má alebo mal trvalý pobyt na území Slovenska, alebo hudobné dielo s textom v slovenskom jazyku.

Výnimku zo zákona majú rozhlasové stanice, ktorých programové zameranie takéto kvóty vylučuje. Radu pre vysielanie a retransmisiu o takúto výnimku požiadali ešte pred nadobudnutím účinnosti zákona vysielatelia 16 rádií. Rada na svojom zasadnutí 12. apríla šiestim žiadateľom schválila výnimku na stanovený podiel aj podiel nových hudobných diel, dvom žiadateľom schválila výnimku čiastočne k podielu nových hudobných diel a šiestim žiadateľom výnimku zamietla.

Rádio Anténa Rock, Radio One Rock, Aligator – Classic Rock Radio, Rocková republika, Rádio Devín a Rádio Patria z hľadiska programového zamerania nemusia vyhradiť stanovený podiel času slovenským hudobným dielam ani novým hudobným dielam. &

Čiastočnú výnimku iba na stanovený podiel času zaradenia nových hudobných diel dostalo Rádio Best FM, Rádio Pyramída, Radio One Retro a Rádio Vlna. Šiestim vysielateľom, sú nimi Rádio Expres, Fun Radio, Europa 2, Rádio One, Rádio Košice a Rádio Regina žiadosť o výnimku rada zamietla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok