Obama prišiel na historickú návštevu Hirošimy, ktorú zničil atómový útok

TA3 ČTK TASR
27.5.2016 10:47

Barack Obama ako prvý úradujúci americký prezident od konca druhej svetovej vojny navštívil mesto Hirošima, ktoré v závere druhej svetovej vojny zničila americká jadrová bomba.

Neospravedlnil sa

Spoločne s japonským premiérom Šinzóom Abem položil veniec k Hirošimskému pamätníku mieru a vyzval na redukciu globálnych zásob jadrových zbraní. Do návštevníckej knihy americký prezident napísal: "Poznali sme agóniu vojny. Nájdime teraz odvahu spoločne šíriť mier a presadzovať svet bez jadrových zbraní."

Ako bolo vopred avizované, Obama sa neospravedlnil za americký jadrový útok na Hirošimu, nezmienil však ani vojnové zločiny spáchané Japonskom. Povedal, že svet má zdieľanú zodpovednosť a musí zabrániť, aby sa utrpenie, aké zažila pred 70 rokmi Hirošima, nikdy viac nezopakovalo. Svet podľa neho nesmie nikdy zabudnúť na 6. august 1945.

Japonský premiér Abe dodal, že Obamova návšteva Hirošimy otvára novú kapitolu vo vzájomných vzťahoch USA a Japonska. Zdôraznil, že Hirošima sa už nikdy nesmie zopakovať, a povedal, že on a Obama sú odhodlaní bojovať za svet bez jadrových zbraní, bez ohľadu na to, aké ťažké to bude uskutočniť.

Najlepší priatelia

Obama svoju návštevu označil za "dôkaz toho, že aj tie najbolestivejšie spory je možné prekonať". Ale povedal tiež, že sa za jadrový útok na Hirošimu nebude ospravedlňovať.

Obama japonsko-americké spojenectvo označil za "jedno z najsilnejších vo svete". Podľa Obamovho vyjadrenia prebiehajúca návšteva ukazuje, ako "sa dva národy, bývalí nepriatelia, môžu stať nielen partnermi, ale aj najlepšími priateľmi".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok