Novela o politických stranách podľa Danka skvalitní našu demokraciu

TASR
25.5.2016 19:31

Novela zákona o politických stranách a hnutiach, ktorá prešla do druhého čítania, je cesta, ako zlepšiť súťaž politických strán. Myslí si to predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS), ktorého teší, že táto právna norma prišla do pléna.

Novela o politických stranách podľa Danka skvalitní našu demokraciu
TASR/Michal Svítok

Aby sa voľby neskončili chaosom

"Teší ma zákon o politických stranách, pretože je to cesta, ako zlepšiť súťaž politických strán, skvalitniť parlamentnú demokraciu, ako zabrániť niekomu, aby mohol zo dňa na deň premenovávať strany, aby mohol prísť do parlamentu s ideami, ktoré potláčajú ľudské práva," povedal Danko na tlačovej konferencii po skončení štvrtej parlamentnej schôdze.

Šéf parlamentu vidí vôľu stransparentniť súťaž politických strán. "Čo je elementárna vec pre fungovanie parlamentnej demokracie," vyhlásil. Znamená to podľa neho kontrolu financovania politických strán, jasné pravidlá, rovnaké podmienky pre predsedu každej politickej strany.

"Je treba sa pozrieť na nakladanie s finančnými prostriedkami v politických stranách, na samotnú ich činnosť, či je možné meniť si zo dňa na deň názvy, či je normálne mať 170 politických strán," poznamenal Danko. Zmena zákona je podľa neho potrebná aj preto, aby sa ďalšie parlamentné voľby neskončili chaosom.

Opozičná novela

Novelu zákona o politických stranách a hnutiach predložil Ondrej Dostál z opozičnej SaS. Navrhuje zakázať politickým stranám ozbrojovanie a vytváranie ich ozbrojených zložiek. Rovnako by mali mať zakázané používať štátne príspevky za voľby a mandát na financovanie a podporu ozbrojených zložiek alebo iných ozbrojených útvarov a skupín.

Ak by vznikajúca strana zákazy porušila, nemusela by byť zaregistrovaná, alebo ak by zákazy porušila existujúca strana, Najvyšší súd SR by ju mohol rozpustiť.

Danko hovoril aj o samotnom priebehu schôdze. Želá si, aby parlament nebol v budúcnosti len divadlom. Vyzýva preto poslancov, aby neuprednostňovali marketing pred odbornosťou. Práve tá podľa šéfa parlamentu chýbala v mnohých opozičných návrhoch na májovej schôdzi. "Táto schôdza ukázala, aké nešťastné je, pokiaľ kvalita legislatívneho procesu ustupuje politickému marketingu," povedal.

Komické návrhy

Súťažiť by podľa Danka mali kvalitné návrhy, ktoré by mali byť vopred prerokované napríklad aj s dotknutými ministerstvami. Chcel by, aby "politické teátra" nezaťažovali snemovňu. Na schôdzi sa podľa neho objavili návrhy, ktoré pôsobili zmätočne až komicky. Vyzýva na oveľa lepšie spracovanie návrhov.

"Vyzývam na oveľa väčšiu zodpovednosť poslancov, aby Národná rada nebola zahlcovaná niečím, čo ani pri elementárnej vedomosti by nenavrhol ani študent prvého ročníka právnickej školy," uviedol Danko, ktorý o tom mieni hovoriť aj na poslaneckom grémiu. "Je dôležité, aby sme sa o týchto veciach bavili, aby bol dodržaný postup prípravy návrhov zákonov," myslí si Danko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok