Lajčák je historicky prvým slovenským kandidátom na šéfa OSN

TA3 TASR
25.5.2016 11:39

Je to oficiálne. Vláda schválila nomináciu ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka na post generálneho tajomníka OSN pre funkčné obdobie rokov 2017-2021. Podľa premiéra Roberta Fica, ktorý o kandidatúre informoval na tlačovej besede, ide o historickú vec. Lajčákovu kandidatúru podporujú aj Andrej Kiska s Andrejom Dankom.

Šance nie sú len teoretické

Slovensko podľa Fica ešte nikdy nenominovalo na takýto post svojho kandidáta. Lajčák má podľa premiéra "obrovské diplomatické renomé nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí." Idea Lajčákovej kandidatúry podľa premiéra nevznikla u nás, ale začala sa "prirodzene" objavovať v diplomatických kruhoch. Šance na to, že post generálneho tajomníka Lajčák získa, vraj nie sú len teoretické. 

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Lajčák je jedenástym kandidátom na generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov. V súvislosti s druhým kandidátom sa skloňovalo meno Jána Kubiša. Teoreticky by sa ešte mohol stať kandidátom inej členskej krajiny, ak by ho nominovala, prakticky sa však takýto scenár v súvislosti s doterajšími skúsenosťami nepredpokladá.

O víťazovi je predčasné hovoriť

O tom, kto by sa posadil na Lajčákovu ministerskú stoličku, ak by uspel, je ešte podľa zdroja z Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí predčasné hovoriť. O kontinuitu v prípade slovenského predsedníctva by sme sa však podľa neho nemali obávať, vzhľadom na to, že v rámci neho budú predsedať za jednotlivé komisie rezortní experti.

Septembrové stretnutie ministrov zahraničných vecí EÚ bude viesť Miroslav Lajčák, keďže meno Pan Ki-Munovho nástupcu by svet mal poznať v októbri tohto roka, kedy bude predsedať Bezpečnostnej rade OSN Rusko.     

Vlády členských štátov majú možnosť nominovať svojich kandidátov na generálnych tajomníkov OSN. Svoje nominačné listy posielajú predsedom Bezpečnostnej rady OSN a Valného zhromaždenia OSN. Obaja predsedovia spoločne prijmú nomináciu vlády a informujú o tom členské štáty OSN.

V júni alebo júli

BR OSN by sa podľa predbežných odhadov mala začať zaoberať voľbou v júni alebo v júli tohto roka. Jej členovia si budú vyberať z jednotlivých kandidátov dovtedy, kým nevzíde nominácia, ktorú Rada pošle VZ OSN. Spočiatku sa nerozlišujú hlasy stálych a nestálych členov, neskôr sa začínajú odlišovať farebne. Najviac zavážia hlasy stálych členov Rady, kompromis musia dosiahnuť najmä USA a Rusko.     

Po prvý raz v histórii voľby generálneho tajomníka VZ OSN organizuje tzv. neformálne rozhovory. Deje sa tak na základe Rezolúcie č. 321, ktorú schválilo zhromaždenie v septembri 2015. Prvé neformálne rozhovory sa konali 12.-14. apríla tohto roka v New Yorku. Podstúpili ich kandidáti, ktorých vlády už oficiálne predložili ich nomináciu. Počas rozhovoru dostávali otázky od členských štátov na rôzne témy.      

V druhom kole, ktoré sa bude konať 7. júna v tom istom meste, vystúpi už aj slovenský kandidát Miroslav Lajčák. Každý kandidát má desať minút na úvodný prejav, v rámci ktorého prezentuje svoju predstavu o budúcnosti organizácie a následne odpovedá na otázky členských štátov. Nový generálny tajomník by mal vystriedať súčasného 1. januára 2017 a bude deviatym v poradí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok