Vláda schváli Lajčáka ako kandidáta na tajomníka OSN

ČTK
24.5.2016 21:11

Kandidatúru doterajšieho šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka na generálneho tajomníka OSN má vláda premiéra Roberta Fica schváliť na svojom stredajšom rokovaní. Uviedol to server Teraz.sk. Súčasnému generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi vyprší päťročný mandát koncom tohto roka.

Vláda schváli Lajčáka ako kandidáta na tajomníka OSN
SITA/Marko Erd

Nepotvrdil, ani nevylúčil

O schvaľovanie svojej kandidatúry na stredajšom zasadnutí kabinetu sa zmienil sám Lajčák v e-maile politickému analytikovi Eduardovi Chmelárovi, ktorý sa o novinku podelil na sociálnych sieťach. "Potvrdil, že sa zajtra stane oficiálnym kandidátom na post generálneho tajomníka OSN, že mu podporu vyjadrili všetci najvyšší ústavní činitelia Slovenskej republiky, a poďakoval za povzbudenie," uviedol Chmelár.

Minister oficiálne svoju kandidatúru ani nepotvrdil, ani nevylúčil, záujem však naznačoval. "Netajím, že je to atraktívna téma, pre profesionálneho diplomata je to výzva, príležitosť - a pred príležitosťami sa neuteká," poznamenal na začiatku mája. O nomináciu Lajčáka na prestížnu diplomatickú funkciu hovorili už skôr. Premiér Robert Fico v kampani pred marcovými parlamentnými voľbami označil Lajčáka za horúceho kandidáta na šéfa OSN. Lajčák zastával úrad ministra zahraničia aj v predchádzajúcej jednofarebnej vláde sociálnych demokratov.

Viacerí horúci kandidáti

Spolu s Lajčákom sa o post šéfa OSN bude uchádzať prinajmenšom desiatka ďalších kandidátov. Až sedem ich pochádza z východnej Európy, ktorá svojho zástupcu v tomto úrade doteraz nemala. Rovnako na tomto poste ešte nebola žiadna žena. Nie je vylúčené, že do súboja o funkciu generálneho tajomníka OSN sa ešte zapojí ďalší diplomat a exminister zahraničných vecí Ján Kubiš, ktorý je v súčasnosti šéfom misie OSN v Iraku. Aj o jeho kandidatúre na čelo OSN sa na Slovensku špekulovalo už v minulosti.

Medzi štyrmi doterajšími uchádzačkami je aj doterajšia šéfka UNESCO, Bulharka Irina Bokovová. Okrem nej je za favoritku pokladaná aj bývalá novozélandská premiérka Helen Clarková a bývalý vysoký komisár OSN pre utečencov a portugalský expremiér António Guterres. Voľba generálneho tajomníka OSN bola v minulosti kabinetnou záležitosťou, v ktorej mali hlavné slovo stáli členovia Bezpečnostnej rady.

Vypočutie pred Valným zhromaždením OSN sa uskutočňuje vôbec prvýkrát. Kandidáti musia predkladať prihlášku, profesijný životopis a vyhlásenie o morálnej spôsobilosti. Od júla sa Bezpečnostná rada OSN niekoľkokrát zíde, svoj konečný návrh predloží na schválenie plénu OSN v septembri. BR OSN má však aj v tomto bode právo veta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok