Lietadlo EgyptAir zrejme zničili teroristi, dôkazom sú časti tiel

TA3 TASR ČTK
24.5.2016 12:27

Na palube lietadla spoločnosti EgyptAir, ktoré sa zrútilo počas letu z Paríža do Káhiry, došlo zrejme k výbuchu. Podľa nememovaného člena egyptského vyšetrovacieho tímu to naznačuje analýza nájdených fragmentov telesných pozostatkov obetí nešťastia. Egypt to však oficiálne nepotvrdil.

Primalé fragmenty tiel

Zdroj spresnil, že predmetom skúmania bolo 80 fragmentov tiel, ktoré boli nájdené uplynulý piatok počas pátrania v Stredozemnom mori. Uviedol, že ide o veľmi malé fragmenty, "nie sú medzi nimi celé časti tiel, ako rameno či hlava". Zdroj dodal, že "logickým vysvetlením tohto faktu by bola explózia" na palube lietadla, ktorá spôsobila jeho zrútenie do mora.

Vyšetrovatelia však oficiálne nič z toho nepotvrdili. "Čokoľvek zverejnené na túto tému sú úplne nesprávne dohady, ktoré nepochádzajú z forenzného úradu," citovala egyptská štátna agentúra MENA šéfa tejto organizácie Hišáma Abdalhamída.

Egypt požiadal o záznamy

Pri leteckom nešťastí, ktoré sa odohralo uplynulý štvrtok v skorých ranných hodinách počas letu lietadla typu Airbus 320, zahynulo všetkých 66 ľudí na palube, medzi nimi bolo 30 Egypťanov a 15 Francúzov. Francúzska rozhlasová stanica Europe 1 informovala, že Egypt požiadal Francúzsko o poskytnutie všetkých záznamov o lietadle, kým sa nachádzalo na parížskom letisku Roissy-Charles-de-Gaulle a vo francúzskom vzdušnom priestore.

Rovnakú žiadosť adresoval egyptský generálny prokurátor aj partnerskému rezortu v Grécku. Egypt žiada o všetky druhy dokumentácie: písomné záznamy, audio i videonahrávky. V prípade Grécka egyptskú prokuratúru osobitne zaujíma, či pilot airbusu vyslal núdzový signál.

V oblasti Stredozemného mora, kde sa lietadlo zrútilo, pokračuje pátranie po telesných pozostatkoch obetí, ako aj po zapisovačoch údajov o lete, čiernych skrinkách. Predpokladá sa, že sa nachádzajú v hĺbke 2500-3000 metrov pod hladinou mora.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok