Lykožrútovú kauzu chce prokurátor uzavrieť ešte v máji

TA3 SITA
24.5.2016 11:54

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry navrhuje zastaviť trestné stíhanie dvoch exministrov životného prostredia Lászlóa Miklósa (SMK) a Jaroslava Izáka (SNS). Potvrdil to hovorca policajného prezídia Martin Wäldl.

Vyšetrovateľ navrhuje zastaviť trestné stíhanie, lebo skutok, pre ktorý je vedené, nie je podľa neho trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci. Spis bol predložený dozorujúcemu prokurátorovi Okresnej prokuratúry Poprad. Krajský hovorca prešovskej prokuratúry Marián Spišák uviedol, že prokurátor študuje spis, ktorý je mimoriadne rozsiahly a obsahuje aj viaceré znalecké posudky. Dozorujúci prokurátor by chcel túto vec ukončiť do konca mája, dodal hovorca.

Obidvaja exministri čelia od roku 2012 obvineniu zo zločinu ohrozenia a poškodenia životného prostredia, Izák aj z marenia úlohy verejným činiteľom. Obvineniu čelia, pretože po veternej kalamite v roku 2004 nepovolili ťažbu dreva v Tichej a Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách.

Popadané stromy v najvyššej chránenej oblasti požieral lykožrút, ministri ťažbu odmietli a zvolili ekologický prístup samoobnovy lesa. Exministrov sa zastal v roku 2012 vtedajší šéf envirorezortu Peter Žiga, ktorý bol presvedčený, že bývalí šéfovia rezortu postupovali v zmysle zákona. To, že sú obvinení, označil za „trochu zvláštne“.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok