Explózie v mestách na sýrskom pobreží si vyžiadali desiatky obetí

TA3 ČTK TASR
23.5.2016 11:28

Pri útokoch spáchaných v dvoch mestách na sýrskom pobreží prišlo o život 148 ľudí, informujú sýrski pozorovatelia. Útoky sa udiali len niekoľko hodín po tom, ako americká a iracká vláda oznámili ofenzívu proti džihádistom.

Útoky sa odohrali v pobrežných mestách Tartús a Džabla a zamerali sa na civilné ciele. Prihlásila sa k nim extrémistická organizácia Islamský štát. Okrem 148 mŕtvych hlásia aktivisti aj približne 200 zranených, uviedla agentúra AP. Oficiálne správy sýrskych štátnych médií však doposiaľ hovoria len o 78 obetiach na životoch.

Situácia v mestách Tartús a Džabla je - na rozdiel od zvyšku Sýrie - obvykle pokojná a k podobným útokom tam napriek prebiehajúcemu konfliktu nedochádza. Obe mestá sú, rovnako ako aj okolitý región, pod pevnou kontrolou vládnych jednotiek. Do oblasti sa uchýlili státisíce vojnových utečencov z iných častí Sýrie.

Prezidentovi Asadovi v súvislosti s útokmi okamžite vyjadril sústrasť jeho spojenec, šéf Kremľa Vladimir Putin. V meste Tartús má Rusko námornú a v provincii Lázikíja zasa leteckú vojenskú základňu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok