Slovensko nebude za asýrskych kresťanov hľadať náhradu, vyhlásil Kaliňák

TA3 SITA
18.5.2016 15:48

Za viacerých asýrskych kresťanov, ktorí k nám prišli vlani v decembri a odišli domov, Slovensko náhradu hľadať nebude. Povedal to minister vnútra Robert Kaliňák po zasadnutí vlády.

Smútili za domovom

Kresťania u nás dostali azyl tento rok. Išlo o 149 ľudí, a to 25 rodín. Boli to dospelí muži, ženy, deti aj starší ľudia. Ide o prvú a jedinú skupinu utečencov, ktorú Slovensko prijalo. „Nevidím na náhradu dôvod ani ďalší priestor. Integrácia je veľmi náročný proces a nie vždy býva úspešný. Nie je to proces, ktorý trvá týždeň alebo mesiac, je niekoľkoročný,“ povedal minister.

Ministerstvo vnútra potvrdilo, že skupina 21 Iračanov sa rozhodla vrátiť domov do Iraku. „Dôvodom ich návratu nie je nespokojnosť s prístupom na Slovensku, ale skutočnosť, že nevedeli prekonať smútok za domovom, preto mali problém začleniť sa do života na Slovensku. Najstarší členovia dvoch rodín sa nevedeli adaptovať na nové prostredie a zvyšní členovia sa zo súdržnosti rozhodli vrátiť spolu s nimi,“ uvádza sa v stanovisku rezortu.

Prišli z odlišného sveta

Kresťania, ktorí prišli na Slovensko 10. decembra 2015, pochádzajú z Asýrie. Ide o oblasť Iraku pri meste Mosul, ktoré obsadil takzvaný Islamský štát a kresťanov z neho vyhnal. Kresťania po prílete na Slovensko vládnym špeciálom boli ubytovaní v záchytnom tábore v Humennom. V marci ich presťahovali do Nitry a jej okolia.

„Ak sa dve rodiny rozhodli odísť, pretože najmä starším členom sa cnelo po domovine, v ktorej sa možno medzičasom situácia upokojila, je to pochopiteľné,“ poznamenal Kaliňák.

Slovensko zatiaľ náhradu za dve rodiny, ktoré odišli, neplánuje. Podľa šéfa rezortu vnútra s tým je obrovské množstvo práce a nie je to jednoduché. „Sú z úplne odlišného sveta, s úplne odlišnými pravidlami či zvykmi a prišli do úplne nového sveta,“ doplnil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok