Vojaci z Južného Sudánu vážne zranili slovenskú misionárku

TA3 tkkbs TASR
17.5.2016 13:40

Dve operácie roztrieštenej panvy absolvovala v nemocnici v Južnom Sudáne slovenská misionárka zo Slovenska Veronika Racková. Ďalší zákrok ju čaká v Keni, kam ju previezli helikoptérou. Zatkli už aj údajných vinníkov - troch vojakov z armádnej jednotky, takzvanej Joint Operation Unit, ktorá má zaisťovať bezpečnosť civilistov.

"V pondelok 16. mája hodinu po polnoci sa vracala po odvoze pacienta do inej nemocnice, keď jej auto atakovali ozbrojenci," popisuje incident správa na webe KBS s tým, že sestra je momentálne v stabilizovanom stave.

Členka Misijnej kongregácie služobníc Ducha Svätého (verbistky) sestra Veronika Racková je profesiou lekárka a pracuje ako vedúca zdravotného strediska sv. Bakhity v meste Yei v Južnom Sudáne. V minulosti pôsobila v Taliansku, Holandsku, Nemecku, Rakúsku, Írsku, Anglicku, Indonézii a Ghane.

Hugo Gloss, manažér pre rozvojovú a humanitárnu pomoc zo Slovenskej katolíckej charity, tvrdí, že pracovníci, ktorí sa venujú humanitárnej pomoci, sú často vnímaní ako lepší terč pre útočníkov. Ak zrania alebo zabijú doktora, ľudia, ktorí sú zranení alebo potrebujú ich pomoc, ju nedostanú. "Čo sa týka ochrany humanitárnych pracovníkov, aj laikov, aj odborníkov, podľa medzinárodného humanitárneho práva títo ľudia používajú zvýšenú ochranu, a teda aj bojujúce strany by mali brať ohľad na to, že je to zdravotnícky personál, resp. humanitárny personál, a tým pádom by sa nemali stávať terčom ani úmyselných, ani neúmyselných útokov," povedal manažér.

2219bb28-3630-4442-a573-d023d1c9b457_0a000002-026d-a38b.png
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok