Parlament sa začal minútou ticha, petícia sa na program nedostala

TA3 SITA TASR
17.5.2016 14:21

Minútou ticha za zosnulého poslanca ĽSNS Ondreja Bindera začali poslanci štvrtú schôdzu Národnej rady. Na program sa však nedostala petícia za zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov, ktorú presadzoval poslanec Miroslav Beblavý.

40 návrhov od SaS

Vláda na májovú schôdzu nepredložila ani jeden návrh zákona. Zasadnutie malo na programe 67 bodov, z ktorých 56 tvoria opozičné návrhy noviel a zákonov. Opozičná SaS predložila 40 návrhov zákonov, ktoré by mali zlepšiť podnikateľské prostredie. "Toto je priorita. Zlepšenie podnikateľského prostredia zlepší život všetkých občanov," vysvetlil predseda SaS Richard Sulík. Návrhy liberálov podľa jeho slov vychádzajú z Agendy 2020, všetky sú neutrálne pre štátny rozpočet a dajú sa okamžite realizovať.

Podporu 40 návrhom SaS potvrdili lídri ďalších opozičných strán Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) a Boris Kollár (Sme rodina). Sulík už o podpore pre novely diskutoval aj so zamestnávateľskými zväzmi, ktoré iniciatívu liberálov podporili. Predseda liberálov chce pre návrhy na zlepšenie podnikateľského prostredia hľadať podporu aj u koaličných strán.

Vyše stotisíc podpisov

Petíciou za zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov a vylúčenie schránkových firiem z verejného priestoru sa parlament na májovej schôdzi nebude zaoberať. Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý pri schvaľovaní programu 4. schôdze navrhol, aby petíciu zaradili na aktuálne rokovanie, zákonodarcovia to zamietli.

Petíciu za zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov a vylúčenie schránkových firiem z verejného priestoru s viac ako stotisíc podpismi doniesli do Národnej rady v decembri 2015 predstavitelia strany Sieť. Beblavý pripomenul, že parlament sa mohol petíciou zaoberať ešte pred marcovými parlamentnými voľbami.

Nový kontrolný výbor

Národná rada SR by mala zriadiť kontrolný výbor, ktorého agendou by bol najmä dohľad nad hospodárením s verejnými prostriedkami. S takýmto návrhom prichádza poslanec Miroslav Beblavý. Odporúčanie predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi zriadiť takýto výbor malo byť pôvodne súčasťou uznesenia pléna k Správe o výsledkoch kontrolnej činnosti Najvyššieho kontrolného úradu SR. Beblavý však v sále počas rozpravy nebol, odporúčanie tak predloží k inému materiálu.

"V pondelok 16. mája informoval predseda NKÚ Karol Mitrík na rokovaní Výboru NR SR pre financie a rozpočet poslancov o tom, že vznik takéhoto kontrolného výboru by bol krokom vpred pri ochrane verejných prostriedkov, a to aj v nadväznosti na obdobnú prax v Českej republike a anglosaských štátoch," uvádza Beblavý v dôvodovej správe svojho návrhu. Kontrolný výbor by mal vzniknúť po dohode vedenia parlamentu a jednotlivých poslaneckých klubov.

Diskusia o NKÚ uzavrela prvý rokovací deň štvrtej schôdze parlamentu. V stredu 18. 5. ráno bude debata pokračovať o Správe o stave vysielania v Slovenskej republike a o činnosti Rady pre vysielanie a retransmisiu za rok 2015 a o Výročnej správe o činnosti Ústavu pamäti národa za rok 2015.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok