Hyperloop je skutočný. Američania otestovali cestovanie budúcnosti

ČTK
11.5.2016 23:56

Cestovanie budúcnosti, kedy sa ľudia budú prepravovať v špeciálnych kapsuliach vnútri potrubia rýchlosťou viac ako 1200 kilometrov za hodinu, prvýkrát otestovala americká spoločnosť Hyperloop One.

Hyperloop je skutočný. Američania otestovali cestovanie budúcnosti
SITA/AP Twitter/CNBC

Prepraví ľudí i autá

Koncept navrhnutý vizionárom Elonom Muskom počíta s využitím stlačeného vzduchu a magnetizmu a spojiť by mal v prvej fáze americké mestá Los Angeles a San Francisco. Dopravný systém Hyperloop  má prepravovať ľudí, ale i napríklad autá, v hliníkových moduloch v dvoch oceľových potrubiach spojených do slučky v tvare čísla osem.

V potrubí, kam budú vystrelené stlačeným vzduchom, sa budú vznášať na vzduchovom vankúši poháňané lineárnymi magnetickými urýchľovačmi. Pre redukciu odporu vzduchu má byť vnútri nižší tlak.

"Hyperloop je skutočný a vzniká práve teraz," povedal pred skúškou médiám šéf spoločnosti Rob Lloyd. Test spočíval vo vyslaní kovových saní poháňaných zmieneným lineárnym urýchľovačom po skúšobnej asi stometrovej dráhe, ktorou podľa plánu prešli za dve sekundy rýchlosťou takmer 200 kilometrov za hodinu.

Lacnejší ako supervlak

Namiesto bŕzd použili konštruktéri hromadu piesku, do ktorej sane narazili. Zariadenie zrýchlilo z nuly na sto míľ za hodinu (160 kilometrov za hodinu) za 1,1 sekundy. Ak by spomínané testovacie zariadenie bolo lepšie aerodynamicky upravené a pohybovalo sa v nízkotlakovom potrubí, dokázalo by so súčasným pohonom vyvinúť rýchlosť cez 1100 kilometrov za hodinu.

Koncept majiteľa spoločností Tesla a SpaceX Muska sa snaží uviesť do života hneď niekoľko spoločností. Celkové investície nemajú prekročiť náklady na supervlak, ktorého zavedenie je v Kalifornii tiež plánované. Musk pred tromi rokmi uviedol, že by stavba potrubia na pilieroch pozdĺž medzištátnej diaľnice I-5 spájajúcej obe kalifornské mesta nemala vyjsť na viac ako šesť miliárd dolárov, čo je zhruba desatina očakávanej čiastky na stavbu trate pre supervlak.

Vybudovali skušobné centrum

Experti však označujú tieto odhady za úplne nereálne a očakávajú ďaleko vyššie výdavky. "Chceme zredukovať náklady tak, aby dosiahli maximálne dvoch tretín ceny systému rýchlovlakov a pritom ponúknuť trojnásobnú rýchlosť," oznámil Lloyd.

Firma uviedla, že zakončila v poradí druhú investičnú fázu, ktorá prišla na 80 miliónov dolárov. Počas nej vybudovala skúšobné centrum a výrazne zvýšila počet zamestnaných technikov, ktorí pracujú na vývoji materiálov pre kapsule a potrubí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok