Británia je po voľbách, ľavičiari prekvapili

TA3 ČTK
6.5.2016 10:15

Britskí labouristi síce v miestnych voľbách v Anglicku stratili hlasy voličov, porážka ale nie je tak výrazná, ako sa očakávalo. Podľa BBC tak pozícia predsedu ľavicovej opozičnej strany Jeremyho Corbyn ohrozená nie je.

Británia je po voľbách, ľavičiari prekvapili
SITA/AP

"Po celom Anglicku nám minulú noc predpovedali, že stratíme rady. Ale nestratili sme ich. Nevzdali sme sa a podpora nám vzrástla," uviedol Corbyn na zhromaždení v Sheffielde. Zároveň uznal porážku v Škótsku, bývalej bašte labouristov, kde teraz skončili až na treťom mieste za Škótskou národnou stranou premiérky Nicoly Sturgeonovej a za konzervatívcami.

Labouristi síce nestratili toľko kresiel, koľko sa očakávalo, ide ale o prvú opozičnú stranu, ktorá nezvýšila počet svojich zástupcov vo voľbách do rád miest a grófstiev od roku 1985, upozornila BBC. Výsledky najočakávanejšieho súboja o kreslo starostu Londýna, kde sa rozhodovalo medzi labouristov Sadiqom Khanom - moslimom pakistanského pôvodu - a konzervatívcom Zacom Goldsmith, budú známe až večer.

Už teraz je jasné, že svoju pozíciu na čele Liverpoolu obhájil labourista Joe Anderson. Podľa analytikov denníka The Guardian a stanice BBC výsledok labouristov v anglickom hlasovaní nepoteší vnútrostraníckeho odporcu predsedu Corbyna. Strana totiž neutrpela natoľko silnú porážku, aby ho mohli vyzvať k odchodu. "Corbyn je zatiaľ v bezpečí,"uviedol komentátor BBC Norman Smith s tým, že výsledok nie je obzvlášť valný vzhľadom k tomu, že labouristi sú v opozícii voči vláde, ktorá v minulých rokoch zaviedla viacero nepopulárnych úsporných opatrení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok