Zo strechy košického paneláka zmizli ikonické drevenice

TA3 TASR
5.5.2016 12:58

Tri pôvodné drevené stodoly, ktoré tvorili Pamätník ľudovej architektúry Tomáša Džadoňa, odstránili z košického paneláka na sídlisku Dargovských hrdinov. Na 13-poschodovom paneláku boli osadené od septembra 2013.

Rozhodli ľudia

"Pôvodná zmluva s obyvateľmi paneláka, ktorí rozhodovali o tom, že sa drevenice na panelák umiestnia, bola na dva roky. Po vypršaní zmluvy sa opäť hlasovalo o tom, či sú obyvatelia za to, aby pamätník existoval dlhšie, a keďže nezískal dostatok hlasov, museli sme ho deinštalovať," uviedla členka realizačného tímu Barbora Šedivá.

Stodoly dočasne umiestnili na parkovisko, kde ich začali rozoberať. Podľa Šedivej to potrvá približne päť dní. "O drevenice prejavil záujem súkromný investor, ktorý by si ich rád umiestnil na svoj súkromný pozemok. Zatiaľ si želá ostať v anonymite. Vieme od neho, že niekedy možno v lete zverejní, kde presne tie drevenice sú, a sprístupnia sa verejnosti,“ povedala Šedivá s tým, že sa vrátia naspäť do prírody.

Drevenice sa vrátia na vidiek

Dve pôvodné stodoly sú z roku 1902 z Párnice a jedna z roku 1965 z Liptovskej Tepličky. Autorom diela je výtvarník Tomáš Džadoň. „Prial som si, aby to tu ostalo navždy, samozrejme, ale malo to byť demokratické. Musím rešpektovať vôľu vlastníkov bytov, že sme nezískali dvojtretinovú väčšinu. Väčšina bola za, nie však tá dvojtretinová,“ skonštatoval Džadoň.

Drevenice sa podľa jeho slov vrátia na vidiek, k mestu Poltár. "Je zaujímavé, že sa to z dediny vzalo do mesta na panelák a teraz sa to vráti ako keby späť na vidiek, čiže zmiznú na vidieku," dodal výtvarník.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok