Kosovo sa stalo v poradí 55. členom európskej futbalovej rodiny

TASR
3.5.2016 18:29

Európska futbalová únia na utorňajšom kongrese v Budapešti prijala Kosovo za svojho nového člena.

Kosovo sa stalo v poradí 55. členom európskej futbalovej rodiny
SITA/AP

Dva hlasy boli neplatné

Balkánska krajina sa tak stala v poradí 55. členom európskej futbalovej rodiny. Zástupcovia 54 zväzov a federácií rozhodli o prijatí Kosova v tajnom hlasovaní, ktoré sa skončilo výsledkom 28:24. Dva hlasy boli neplatné. Srbsko neuznáva Kosovo ako nezávislú krajinu a ostro vystupovalo aj proti jej prijatiu do UEFA.

Strešný orgán európskeho futbalu doteraz prijímal do svojej organizácie len krajiny, ktorých nezávislosť uznala Organizácia spojených národov. Tá autonómnosť
Kosova najmä pre protesty veľkých krajín ako Rusko a Čína zatiaľ neratifikovala.

Vo výkonnom výbore Hardouinová

Prevažne Albáncami obývaná bývalá provincia Srbska vyhlásila nezávislosť v roku 2008. Kosovský olympijský výbor bol prijatý do rodiny Medzinárodného olympijského výboru v decembri 2014. Kongres tiež prekvapujúco zvolil do výkonného výboru ako jeho ženskú členku Francúzku Florence Hardouinovú. Tá dostala 33 hlasov oproti 21 pre Nórku Karen Espelundovú. Tá bola favoritkou, napokon ale uspela generálna sekretárka Francúzskej futbalovej federácie.

"Je to česť pre mňa, celé Francúzsko aj FFF. Pred nami leží mnoho výziev, verím, že prinesiem skúsenosti, ktoré som získala pri organizácii EURO 2016. Verím tiež, že prispejem k posilneniu ženského futbalu," povedala po voľbe 47-ročná Hardouinová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok