Noční vlci vraj napriek odporu prenikli na Slovensko

TA3 ČTK
2.5.2016 22:38

Skupina motorkárov z ruského klubu Noční vlci napriek odporu poľských pohraničníkov prenikla do schengenského priestoru a nachádza sa na Slovensku. Agentúre TASS to povedal šéf motorkárov Andrej Bobrovskij.

Príchod je tajomstvom

Ako sa na Slovensko dostali, odmietol spresniť. "Je to tajomstvo," povedal podľa TASS Bobrovskij a dodal, že v utorok zamieri do Brna. V meste sa chcú spojiť s inou skupinou motorkárov, ktorá do Európskej únie prenikla už skôr.

Ide zrejme o niekoľko ruských motorkárov, ktorí podľa ruských médií prešli do Poľska už pred oficiálnym začatím výpravy. Do kolóny smerujúcej do Berlína sa navyše zapojili tiež motorkári z Poľska, Nemecka, Slovenska a Českej republiky. Táto skupina podľa TASS dorazila do poľskej Wroclawi. V utorok navštívi Osvienčim a potom zamieri do Česka.

Záložný plán?

Motocyklistom, ktorí mali z Ruska cez Bielorusko namierené do Poľska, tamojší pohraničníci cez víkend nepovolili vjazd do zeme a zastavili ich na poľsko-bieloruskom priechode Brest-Terespol. Moskva proti postupu poľských úradov podala diplomatický protest.

Šéf Nočných vlkov Alexandr Zaldostanov novinárom prezradil, že motocyklisti majú náhradný plán pre prípad, že motorkári narazia na poľských hraniciach na ťažkosti. Bobrovskij tvrdí, že na Slovensku sa teraz nachádza dvadsiatka Nočných vlkov. "V najbližších dňoch sa naše rady rozšíria o ďalších účastníkov výpravy. Až prídeme do Berlína, bude nás niekoľko stovák," netajil svoj optimizmus biker.

Zaldostanov sa nezúčastnil

Ruské úrady aj médiá venujú motocyklistom mimoriadnu pozornosť, pretože sa k ich hnutiu hlási aj prezident krajiny Vladimir Putin. Šéf Kremľa občas navštevuje ich akcie, ktoré kritici označujú za zrazy krajných nacionalistov a pravicových radikálov.

Zaldostanov je na sankčnej listine USA aj Európskej únie za aktívnu podporu ruskej anexie Krymu. Prejazdu Európou sa nezúčastňuje. Motorkári majú namierené do Berlína, kde chcú 9. mája uctiť pamiatku vojakov Červenej armády padlých za druhej svetovej vojny. Ich trasa mala viesť cez Bielorusko, Poľsko, Slovensko, Rakúsko a Česko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok