Pästné súboje aj lietajúce fľaše. Tureckí poslanci sa opäť pobili

TA3 SITA
2.5.2016 19:58

Tureckí zákonodarcovia sa už druhýkrát v priebehu jedného týždňa pobili pri debate o spornom návrhu zákona vládnucej strany, ktorý počíta s odňatím poslaneckej imunity pred trestným stíhaním.

Prerušili rokovanie

Poslanci v rokovacej sále priamo počas zasadnutia hádzali po sebe fľašky s vodou, iní sa pustili do vzájomných pästných súbojov. Situáciu napokon upokojil predseda parlamentu, ktorý prerušil rokovanie.

V tureckom parlamente sa aktuálne prerokováva návrh novelizácie ústavy, na základe ktorej by sa mohlo začať trestné stíhanie viacerých kurdských zákonodarcov z Ľudovodemokratickej strany na základe obvinení z terorizmu.

Zlyhanie mierových rokovaní

Návrh novelizácie ústavy predložili na rokovanie do parlamentu členovia vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja v reakcii na obvinenia tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, podľa ktorého je táto prokurdská strana predĺženou rukou zakázanej Strany kurdských pracujúcich.

Bitka sa v tureckom parlamente strhla už vo štvrtok, keď museli piati poslanci po pästnom súboji vyhľadať pomoc. Deje sa tak v čase obnovenej vlny násilia, ktorá eskaluje na nepokojnom juhovýchode Turecka po zlyhaní mierových rokovaní medzi vládou a kurdskými povstalcami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok