Dlhodobá udržateľnosť verejných financií sa vlani nezmenila

TA3 TASR
2.5.2016 16:26

Ukazovateľ dosiahol za rok 2015 úroveň 1,4 % HDP, čo je rovnaká úroveň ako za rok 2014. Pozitívne však na dlhodobú udržateľnosť verejných financií vplývajú ekonomické vyhliadky. Vo svojej aktuálnej Správe o dlhodobej udržateľnosti verejných financií to skonštatovala Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.

Zníženie deficitu aj bez zásahu vlády

"Štartovacia pozícia prispela k dlhodobej udržateľnosti negatívne z dôvodu medziročne horšieho hospodárenia vlády. Rok 2015 predbežne skončil podľa údajov Eurostatu so schodkom tesne pod 3 % HDP," skonštatoval predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ivan Šramko. Podľa rozpočtovej rady neboli vlani prijaté žiadne zmeny v oblasti príjmov a výdavkov citlivých na demografické zmeny, ktoré by mali významný vplyv na dlhodobú udržateľnosť. "V rámci dlhodobých projekcií príjmov a výdavkov citlivých na demografické zmeny nedošlo k významným zmenám, okrem zavedenia minimálnych dôchodkov," doplnil Šramko.

Aktuálne vyhliadky ekonomického vývoja však podľa rozpočtovej rady vytvárajú priestor na zníženie deficitu bez zásahov vlády od 1,1 % HDP do roku 2019. "Ekonomika sa zlepšila, čo v strednodobom horizonte dokáže znižovať deficit aj bez toho, aby sme reálne šetrili na výdavkovej strane. Ak udržíme výdavky inflačnou indexáciou tak automaticky nám klesne deficit," vysvetlil člen RRZ Ľudovít Ódor. Vláda by mala lepší stav ekonomiky podľa rozpočtovej rady využiť. Ak by vláda tento priestor nevyužila a udržiavala výdavky v pomere k HDP na konštantnej úrovni, indikátor by vzrástol na 2,4 % HDP.

Negatívny vply má zdravotníctvo

Negatívne na dlhodobú udržateľnosť verejných financií naďalej vplýva sektor zdravotníctva. "Vzhľadom na to, že v penzijnom systéme v minulosti sa uskutočnili isté zmeny, tak ako taký nepredstavuje najvážnejší problém z pohľadu dlhodobej udržateľnosti. Zdravotníctvo ukazuje veľké nedostatky. Ak výdavky budú rásť zhruba tempom ako doteraz a neprijmú sa opatrenia, tak môže dôjsť k navýšeniu ukazovateľa dlhodobej udržateľnosti," vysvetlil Ódor.

Rozpočtová rada však hodnotí pozitívne, že vláda sa zaviazala dosiahnuť vyrovnaný rozpočet. Dosiahnutie vyrovnaného až prebytkového rozpočtu do roku 2019 by sa verejné financie podľa rady priblížili k stavu dlhodobej udržateľnosti. Ukazovateľ udržateľnosti by sa vtedy dokonca mohol dostať do záporných hodnôt takmer 0,5 % HDP. "Dôležitým predpokladom takéhoto vývoja je schopnosť premietnuť hospodárenie do výrazného zníženia dlhu," dodal Šramko.

Rozpočtová rada sa pozrela aj na demografický vývoj na Slovensku v budúcnosti. "Z pohľadu demografie žijeme veľmi dobré časy. Čaká nás dramatická zmena v rámci Európskej únie. Ešte stále máme relatívne dobré časy a treba ich využiť. To je dôvod, prečo sa treba starať o dlhodobú udržateľnosť," dodal Ódor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok