Greenpeace varuje Európu pred dohodou s USA, poškodí spotrebiteľov

TA3 ČTK
2.5.2016 15:44

Hnutie Greenpeace varuje Európanov pred chystanou dohodou o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Spojenými štátmi. Obchodný pakt podľa neho poškodí európskych spotrebiteľov a bude mať negatívny vplyv na životné prostredie.

Únia sa bráni

Európska únia sa v pripravovanej dohode o voľnom obchode so Spojenými štátmi nemieni vzdať svojich pravidiel pre geneticky modifikované potraviny. Na tlačovej konferencii to vyhlásil šéf únijného vyjednávacieho tímu Ignacio Garcia Bercero, ktorý tak reagoval na kritiku hnutia Greenpeace, že dohoda poškodí spotrebiteľa. Rovnaké vyhlásenie ako Bercero urobila aj eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová.

Vyjednávač USA Michael Froman označil interpretáciu uniknutých dokumentov za zavádzajúce až chybnú."Vždy sme jasne deklarovali, že nepripustíme žiadne zmeny v európskych pravidlách, ktoré sa týkajú geneticky pozmenených organizmov," povedal Bercero o chystanej dohode s názvom "Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo". Povedal tiež, že USA chápu, že v otázke bezpečnosti potravín a ochrany životného prostredia nie sú možné žiadne obmedzené štandardy.

Text nie je konečná verzia

Vyhlásenie v rovnakom duchu vydala tiež Malmströmová. "Žiadna obchodná dohoda nikdy nezníži úroveň našej ochrany zákazníkov, bezpečnosti potravín či ochrany prostredia. Obchodné dohody nezmenia ani naše zákony o geneticky modifikovaných potravinách," uviedla eurokomisárka.

"Akákoľvek obchodná dohoda EÚ môže reguláciu zmeniť len tak, že ju posilní," dodala. Bercero aj Malmströmová zhodne zdôraznili, že doteraz utajované dokumenty o rokovaniach o dohode, ktoré hnutie Greenpeace zverejnilo, sú takzvané konsolidované texty a nie konečnej verzie dohody. "Je to text, ktorý obsahuje predstavy oboch rokovacích partnerov. V žiadnom prípade text neodráža výsledok rozhovorov," uviedol Bercero. Malmströmová povedala, že spomínané konsolidované texty udávajú len vyjednávaciu pozíciu a nič iné.

Tlačí USA na Európu?

O tom, že zverejnené dokumenty sú konsolidované texty, Greenpeace informovalo. Hnutie uviedlo, že verejnosť konečne dostane náhľad do doteraz utajovaného vyjednávania. Podľa Greenpeace je z textov zrejmé, že Únia je pod tlakom Washingtonu a že je tlačená k tomu, aby zo svojich vysokých bezpečnostných štandardov ustúpila.

Podľa hlavného vyjednávača USA Fromana je interpretácia uniknutých dokumentov "v najlepšom prípade zavádzajúca, v najhoršom ale skrátka chybná". "Tešíme sa na vecnú diskusiu o tom, čo chceme pomocou TTIP dosiahnuť a čo nie," dodal. USA podľa neho od začiatku rokovaní považovali za svoj prvoradý cieľ dosiahnutie hospodárskeho rastu a zvýšenie zamestnanosti. Dôležité sú vraj ale aj "transatlantické hodnoty". TTIP silné štandardy ochrany spotrebiteľa, zdravia a životného prostredia "zachová a nebude ich podkopávať", dodal Froman.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok