Bude OSN šéfovať Slovák? Na post vraj navrhneme Lajčáka

TA3 ČTK
2.5.2016 11:02

Ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka údajne navrhneme na post generálneho tajomníka OSN. O jeho nominácii sa v kuloároch hovorí už dlho.

Bude OSN šéfovať Slovák? Na post vraj navrhneme Lajčáka
SITA/AP

O nominácii sa hovorilo dlhšie

O Lajčákovej nominácii napísal denník Pravda s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z najsilnejšej vládnej strany Smer. Lajčák by mal oznámiť kandidatúru v najbližších dňoch. Súčasnému generálnemu tajomníkovi OSN Pan Ki-munovi mandát vyprší tento rok. O nominácii Lajčáka na prestížnu diplomatickú funkciu sa hovorilo už skôr.

Premiér Robert Fico v kampani pred marcovými parlamentnými voľbami označil Lajčáka za horúceho kandidáta na šéfa OSN. Lajčák zastával úrad  ministra zahraničných vecí aj v predchádzajúcej vláde.

V hre je aj exminister Kubiš

S nomináciou Lajčáka vraj nová vláda čakala na schválenie svojho programového vyhlásenia parlamentom. Parlament vyslovil dôveru koaličnému kabinetu minulý týždeň. Pravda napísala, že spolu s Lajčákom sa o post šéfa OSN bude uchádzať desať kandidátov.

Z doterajších deviatich kandidátov až sedem pochádza z východnej Európy, ktorá svojho zástupcu v tomto úrade doteraz nemala. Pravda uviedla, že v poslednej dobe sa ozývajú hlasy, že na čele OSN by mala byť žena.

Nie je vylúčené, že do súboja o funkciu generálneho tajomníka OSN sa zapojí ďalší skúsený slovenský diplomat a exminister zahraničia Ján Kubiš, ktorý je v súčasnosti šéfom misie OSN v Iraku. Aj o jeho kandidatúre na čelo OSN sa špekulovalo už v minulosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok