S&P potvrdila rating Británie na úrovni AAA s negatívnym výhľadom

TASR
1.5.2016 12:24

Ratingová agentúra Standard & Poor's potvrdila úverový rating Británie na úrovni AAA, avšak zároveň ponechala výhľad ratingu negatívny. Informoval o tom portál RTTNews.

S&P potvrdila rating Británie na úrovni AAA s negatívnym výhľadom
SITA/AP

Agentúra uviedla, že ponechanie negatívneho výhľadu odráža jej názor, že blížiace sa referendum o zotrvaní krajiny v Európskej únii bude mať veľmi tesný výsledok a je možné, že Briti nakoniec rozhodnú o vystúpení z EÚ. Takýto výsledok by ale podľa S&P znamenal pre britskú ekonomiku veľké riziko.

Pred vážnymi ekonomickými dôsledkami pre krajinu v prípade hlasovania za odchod z EÚ varoval pred časom aj britský minister financií George Osborne. Ako povedal, hrubý domáci produkt by v prípade brexitu klesol do roku 2030 o 6 % oproti HDP v situácii, že krajina by v EÚ zostala. Zároveň dodal, že dôsledky by ekonomika cítila trvale, keďže v prípade hlasovania v prospech odchodu by klesli aj investície a obchod.

V podobnom duchu upozornil na riziká brexitu aj šéf Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj Angel Gurría. Ako povedal, predstavy o tom, že Británia by mimo EÚ mohla uzatvoriť s obchodnými partnermi výhodnejšie dohody, sú podľa neho nereálne. Pred dôsledkami pre britskú ekonomiku varoval aj Medzinárodný menový fond. Referendum je stanovené na 23. júna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok