Rezort vnútra chce v lete pokračovať s tábormi pre sociálne slabších

SITA
1.5.2016 10:10

Ministerstvo vnútra chce aj toto leto pokračovať s tábormi pre deti zo sociálne slabších rodín. Minister vnútra Robert Kaliňák o tom povedal: "Chceme dať túto ponuku, pretože minulý rok boli tábory vcelku úspešné".

Rezort vnútra  chce v lete pokračovať s tábormi pre sociálne slabších
ilu foto TASR

Vláni si tábory užilo 497 detí

Vlani si v letných mesiacoch tábory užilo 497 detí. "Urobili sme radosť deťom, ktoré by sa za normálnych okolností do tábora nedostali. Ak bude záujem, radi by sme v tom v lete pokračovali," povedal šéf rezortu vnútra. Ministerstvo má podľa neho kapacity, ktoré má šancu využiť.

Tábory boli vlani zamerané na deti, ktoré pochádzali zo sociálne znevýhodneného prostredia ako aj z marginalizovaných komunít. Bezpochyby sa tak podľa Kaliňáka dostanú do nich aj deti z rómskych osád.

Vlani sa v zariadeniach ministerstiev vnútra a obrany podarilo urobiť 13 turnusov. Vydali 523 bezplatných poukazov, no rodičia 33 z nich stornovali. Z detí, ktoré tábory minulé leto navštívili, bolo 54 percent chlapcov a 43 percent dievčat, vekový priemer bol 9,8 roka.

Najviac detí bolo z okresov Michalovce (26), Galanta (25), Martin (25), Piešťany (23), Spišská Nová Ves (22), Bratislava (21), Nitra (20). Z detských domovov bolo 192 detí. Inštitút verejnej správy Bratislava ubytoval v dvoch turnusoch 106 detí. Rovnaký čas strávilo v tábore v kaštieli na Duchonke 78 detí a na Zemplínskej Šírave - Granit 47 detí. Krupina –Tepličky hostila v jednom turnuse 42 detí a Granit Smrekovica 156 detí v piatich turnusoch. V Tatranskej Lomnici v zariadení Kremenec si tábor užilo 68 detí.

Ubytovanie, strava  i poistenie

Základnou podmienkou pre účasť na tábore bolo vyplniť žiadosť, ktorú rodičia alebo zákonní zástupcovia mohli nájsť na obecných, mestských či okresných úradoch ako aj na regionálnych úradoch práce. Do tábora mohli ísť vlani zdravé deti od osem do 12 rokov.

Podmienkou bolo, aby aspoň jeden člen domácnosti zarábal, pričom celkový mesačný príjem nebol viac ako 800 eur. Dopravu do rekreačného zariadenia a z neho rodič či zákonný zástupca zabezpečovali na vlastné náklady. Štát hradil v minulom roku ubytovanie, celodennú stravu a cestovné poistenie na osem dní a sedem nocí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok