Noční vlci mieria k poľským hraniciam, zákaz ich nezaujíma

ČTK
30.4.2016 12:01

Ruský motorkársky klub Noční vlcinemieni zmeniť plány svojej jazdy do Berlína na uctenie si sovietskeho víťazstva v druhej svetovej vojne, hoci Poľsko odmietlo povoliť prejazd týmto motorkárom, ktorí sú známi blízkymi vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Noční vlci mieria k poľským hraniciam, zákaz ich nezaujíma
SITA/AP

Budú klásť odpor

"Držíme sa plánu, nič na ňom nemeníme," povedal koordinátor jazdy Andrej Bobrovskij podľa poľskej televízie TVN 24 po príchode skupiny motocyklistov do Minsku.

Rusi v bieloruskej metropole položili kvety k pomníku padlých sovietskych vojakov a pri tejto príležitosti sa k nim podľa ruského serveru LifeNews pripojili kolegovia z Európy a miestni obyvatelia.

"Pre mňa je to vec cti a moja povinnosť. Myslím, že podobne zmýšľa každý z nás. Čím viac sa nám snažia odobrať naše víťazstvo, tým väčší budeme klásť odpor," vyhlásil šéf klubu Alexander Zaldostanov, známy pod prezývkou Chirurg, o výprave, ktorá má 9. mája skončiť v Berlíne. Tam až však Zaldostanov ísť nemôže, pretože mu Európska únia už skôr zakázala vstup.

Rovnaká trasa

Nočná vlci chcú ešte dnes zamieriť k hranici s Poľskom, hoci im Varšava z "bezpečnostných dôvodov" prejazd cez poľské územie zakázala.

Na poľský zákaz reagovalo ruské ministerstvo zahraničia, ktoré si povolalo poľskú veľvyslankyňu v Moskve a poľský krok odsúdilo ako "mimoriadne cynické a zlomyseľné gesto".

Trasa ruskej jazdy má viesť cez Bielorusko, Poľsko, Slovensko, Rakúsko a Česko, podobne ako vlani, kedy niektorí ruskí motorkári nedostali v Poľsku a tiež v Nemecku vstupné víza. Do Berlína z nich nakoniec okľukami dorazila len časť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok