Kotleba označil výzvu Stop fašizmu za kabaret, Danko s ním v televíziách debatovať nebude

TASR
24.4.2016 16:00

Poslanec a predseda parlamentnej strany Ľudová strana Naše Slovensko Marian Kotleba sa necíti byť extrémistom ani fašistom. Výzvu Stop fašizmu, ktorú jej iniciátori doručili do parlamentu, považuje za kabaret, ktorý nerieši skutočné problémy Slovenska. Kotleba to uviedol v diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

Kotleba označil výzvu Stop fašizmu za kabaret, Danko s ním v televíziách debatovať nebude
SITA

Extrémistické rozkrádanie republiky

„Mňa na nej zaujal najmä ten bod, že jeden z jej cieľov je, aby nikto z parlamentu nepodporil naše návrhy, aj keby boli akékoľvek dobré v prospech všetkých ľudí. Veľmi jasne sa ľudia, ktorí to podpísali, prihlásili k tomu, že neprišli do parlamentu robiť konštruktívnu prácu, neprišli zlepšovať pomery a život na Slovensku, ale prišli robiť kabaret a divadlo takýmito lacnými vystúpeniami,“ povedal Kotleba s tým, že sa necíti byť ani extrémista, ani fašista.

Podľa neho je extrémistické rozkrádanie republiky a zotročovanie obyvateľstva, ktoré sa na Slovensku deje od roku 1993 a prehĺbilo sa po vstupe krajiny do Európskej  únie.

Podľa poslanca Martina Klusa výroky Mariána Kotlebu v mnohom skôr napovedajú o tom, že je radikál a istým spôsobom oportunista. „Súvisí to s tým, ako je nastavený program ĽSNS. Sú tam absolútne logické nezmysly a práve preto si myslím, že je to kombinácia populizmu, radikalizmu až oportunizmu a keď sa pozrieme na výroky z minulosti, ja by som tam našiel zložku kombinácie fašizmu a národného socializmu,“ uviedol.

Danko: O čom by sme sa rozprávali?

Je potrebné mať vyhranený postoj a poukázať na to, že odmietame spoluprácu s ľuďmi, ktorí inklinujú k prejavom intolerancie a popieraniu holokaustu. Vysvetlil v diskusii svoj súhlas a pripojenie k výzve Stop fašizmu predseda NR SR a šéf SNS Andrej Danko.

Zdôraznil, že je potrebné riešiť nárast extrémizmu a tiež to, že počet jeho prívržencov vzrastá aj preto, že politici neriešia problémy ľudí, ale svoje osobné spory. Preto podľa Danka musia politici presvedčiť ľudí, že vedia riešiť ich problémy bez extrémistického postoja. "Preto aj tých 200.000 hlasov, ktoré dostal Marian Kotleba vo voľbách, je pre mňa poučením, že sú to hlasy ľudí, ktorí majú pocit, že im nikto nepomôže a že ich nikto nechce počúvať," uviedol predseda parlamentu.

Mandát, ktorý Kotleba získal, Danko rešpektuje, no Ľudovej strane Naše Slovensko sa nechce venovať viac, než je to potrebné. Rozhodol sa preto každú otázku smerujúcu ku Kotlebovi prejsť bez odpovede a v televíznych diskusiách sa s lídrom ĽSNS nestretávať. "O čom by sme sa rozprávali?," položil rečnícku otázku Danko.

V diskusii takisto podporil návrh, aby štát preplácal stredoškolákom návštevu bývalého koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. "Nám v detstve prekážali ruské filmy, zábery z koncentračných táborov. No ono to do seba niečo malo. Dnes to nevidíte a mladí ľudia sa nevedia identifikovať s pocitom strachu, bolesti a hrôzy, ktorú fašizmus predstavuje,“ upozornil Danko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok