Petra Sagana po kolízii v špurte vylúčili z Tour de France

TA3 SITA TASR
4.7.2017 19:14

Slovenského cyklistu Petra Sagana diskvalifikovali zo 104. ročníka Tour de France po tom, ako v dojazde 4. etape z Mondorf-les-Bains do Vittelu spôsobil pád britského jazdca Marka Cavendisha.

Petra Sagana po kolízii v špurte vylúčili z Tour de France
SITA/AP

Nepomohlo ani ospravedlnenie

Jazdec tímu Bora-Hansgrohe približne 50 m pred cieľom etapy vystrčil lakeť, zasiahol vedľa neho šprintujúceho Cavendisha, ktorý vletel do ochrannej bariéry. Následne cez neho prepadli ďalší jazdci. Sagan sa hneď po finiši išiel Britovi k tímovému autobusu ospravedlniť, ale trestu sa nevyhol. Špurtér stajne Dimension Data skončil s krvavým zranením v nemocnici, pri nepríjemnom páde utrpel zranenie ramena.

Sagan finišoval pôvodne na druhom mieste za víťazným Arnaudom Demarom. Následne ale dostal 30-sekundovú penalizáciu a odobrali mu 80 bodov. Neskôr však pretekárska jury ešte niekoľkokrát preskúmala video z incidentu a rozhodla o úplnej diskvalifikácii dvojnásobného majstra sveta. Podľa nej Sagan priamo zavinil Cavendishov pád.

Ohrozil jazdcov

Verdikt oznámili niekoľko hodín po finiši etapy na rýchlo zvolanej tlačovej konferencii v miestnom press centre. "Rozhodli sme sa vylúčiť Petra Sagana z Tour de France 2017 po búrlivom finiši vo Vitteli, kde svojím konaním ohrozil niekoľkých jazdcov, vrátane Marka Cavendisha a ďalších pretekárov, ktorí boli zapojení do pádu," citovala agentúra AP predsedu jury Philippa Mariena.

Cavendisha ležiac na zemi ešte prešli kolesami John Degenkolb a Ben Swift. Podľa AP vyšetrenia v nemocnici ukázali, že Brit sa vyhol zlomeninám. Zatiaľ nie je známe, či sa postaví na štart 5. etapy. "Vychádzam s Petrom dobre. Jedna vec je, že ma predbehne, ale ten lakeť. Nie som fanúšikom toho, čo spravil. Pád je pád, ale potreboval by som skutočne vedieť, čo mal znamenať ten lakeť," povedal Cavendish o celom incidente.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok