Púšťanie Rež a rúbaj do krve v bratislavskom Lamači rieši polícia

TA3 TASR YOUTUBE
22.4.2016 17:19

Uvedením pesničky "Rež a rúbaj do krve" v rubrike na želanie v rozhlase mestskej časti Lamač sa zaoberá polícia. Informovala o tom bratislavská krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

Púšťanie Rež a rúbaj do krve v bratislavskom Lamači rieši polícia
youtube/TiBi production

Kontroverzná pieseň

Známi, ktorí chceli skladbou potešiť jubilanta, mu vybrali pesničku Michala Tučného Báječná ženská. "Pracovníčku miestneho úradu, ktorá sa o vysielanie stará, však poslanec miestneho zastupiteľstva požiadal, aby zahrala pieseň, ktorú si jubilant pôvodne želal," informoval starosta Lamača Peter Šramko.

Pracovníčka nemala podľa neho vedomosť o spojitosti piesne Rež a rúbaj do krve a jej významu s históriou a dátumom úmrtia Jozefa Tisa. Práve v deň, keď pieseň zahrali, uplynulo 69 rokov od jeho popravy.

Pobúrenie vyvolal kontroverzný text piesne: "Rež a rúbaj do krve nebude to po prvé, dokiaľ Slovák na Slovensku pánom nebude," zaznelo z ampliónov v Lamači. Ústredný zväz židovských náboženských obcí reagoval vyhlásením, že akceptácia neoľudáckej a neonacistickej ideológie sa stupňuje a extrémistické prejavy sa postupne stávajú prijateľnými. Odohranie piesne v lamačskom miestnom rozhlase v pondelok sa objavilo aj na internete.

Nevedomé konanie?

"Uvedeným prípadom sa zaoberá odbor kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave. V súčasnosti sa vykonávajú všetky potrebné úkony s cieľom vec náležite objasniť,“ povedala Mihalíková. Polícia navštívila budovu Miestneho úradu v Lamači, kde preverovala okolnosti celého prípadu.

Šramko tvrdí, že uvedenie pesničky v rozhlase nebolo žiadnym recesistickým ani propagandistickým počinom zo strany miestneho úradu. Odohranie gardistickej piesne v rubrike na želanie miestneho rozhlasu vysvetlil nevedomým konaním v dobrom úmysle.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok