Francúzske a talianske médiá odhalili skryté motorčeky u profíkov

TA3 TASR
18.4.2016 23:10

Spoločné vyšetrovanie francúzskej televízie Stade 2 a talianskeho denníka Corriere della Sera odhalilo využívanie zakázaných skrytých motorčekov na bicykloch profesionálnych cyklistov.

Ako uvádza web cyclingnews.com, francúzsky novinár Thierry Vildary a Talian Marco Bonarrigo odhalili pomocou tepelného hlásiča skryté motorčeky na pretekoch Strade Bianche a Coppi e Bartali. Celkovo našli sedem rôznych motorov, päť z nich bolo ukrytých v sedadlovej trubici a dva boli v zadnej časti bicykla. Mená jazdcov, ktorí si takýmto spôsobom pomohli, však denník ani televízia neuviedli.

Maďarský inžinier István Varjas informoval v reportáži, že motorčeky majú dĺžku piatich centimetrov a môžu pomôcť cyklistovi zvýšením výkonu o 250 wattov. Tento technologický doping je možné aktivovať pomocou prístroja s funkciou bluetoothu, ktorá je zabudovaná aj v drahých športových hodinkách. Zistiť prítomnosť prístroja v bicykli sa dá len prostredníctvom silného detektoru kovov. Podľa informácií vychádza takáto forma "pomoci" na približne 50.000 eur.

Prvé informácie o využití technologického dopingu prebehli médiami už počas leta 2015, ale žiadne dôkazy nevyplávali na povrch. O spoločnom vyšetrovaní francúzskej televízie a talianskeho denníka Medzinárodnú cyklistickú úniu vopred informovali. Ako sa ďalej ukázalo, na jednodňovej klasike Paríž - Roubaix skontrolovala UCI pred štartom bicykle len 10 z celkových 25 tímov, ktoré sa postavili na štart.

Je téma okolo mechanického dopingu vymyslenou fámou? Opýtali sme slovenského cyklistu P. Velitsa

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok