Únosca egyptského dopravného lietadla sa vzdal s rukami nad hlavou

TA3 ČTK TASR
29.3.2016 14:16

Boeing spoločnosti EgyptAir s desiatkami ľudí na palube uniesli a donútili pristáť na cyperskom letisku Larnaka. Únosca sa po niekoľkohodinovej dráme vzdal úradom a vyšiel z lietadla s rukami nad hlavou.

Väčšinu prepustil po pristátí

V lietadle bolo viac ako 60 ľudí. Väčšinu z nich únosca prepustil po pristátí v Larnake, do poslednej chvíle sedem osôb zadržiaval. Nakoniec sa podľa cyperských médií objavil pri dverách lietadla s rukami nad hlavou.

Egyptský premiér Šaríf Ismail povedal, že egyptské úrady muža vypočujú, aby sa vyjasnili motívy jeho činu. Panuje o nich veľa nejasností rovnako ako o identite únoscu.

Pôvodne sa uvádzalo, že únosca hrozil posádke samovražedným útokom s pomocou výbušnín a že sa chcel dostať do Istanbulu. Pilot s ním vyjednal odklon letu do cyperskej Larnaky. Žije tam vraj únoscova bývalá partnerka a únosca žiadal, aby jej bol odovzdaný jeho písomný odkaz. Lietadlo letelo pôvodne na linke Alexandria-Káhira a medzi viac ako 50 cestujúcimi boli tiež cudzinci.

Zrejme psychicky labilný

Egyptské médiá ho dopoludnia identifikovali ako Ibráhíma Samaha, profesora veterinárnej medicíny z univerzity v Alexandrii. Neskôr ale cyperské ministerstvo zahraničia uviedlo, že ide o Sajfa Addína Mustafu. Únosca podľa zástupcu ministerstva vykazoval známky psychickej lability. Únosca vzniesol tiež politickú požiadavku, keď chcel, aby boli prepustené ženy väznené v Egypte.

Egyptský premiér Ismail povedal, že únosca bol Egypťan a že žiadal, aby sa mohol stretnúť so zástupcami Európskej únie alebo bol dopravený na iné letisko. "Žiadal o schôdzku so zástupcom EÚ alebo prevoz na iné letisko, ale o nič špecifické," povedal premiér. V prvých hodinách po únose sa v médiách objavili informácie, že chce muž požiadať na Cypre o azyl.

Ďalšie problémy Egypta

Na letisku v Larnake operovala protiteroristická jednotka, letisko uzavreli a lety na Cyprus odklonili na letisko v Pafose na západe ostrova.

Incident znovu obrátil pozornosť na bezpečnosť egyptskej leteckej dopravy. Egypt sa ťažko spamätáva z dôsledkov teroristického atentátu na ruské lietadlo, v ktorého troskách vlani v októbri na Sinajskom polostrove zomrelo všetkých 224 ľudí na palube. K činu sa prihlásili radikáli z Islamského štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok