Pakistanským mestom otriasol výbuch, medzi obeťami sú najmä ženy a deti

TASR TA3
27.3.2016 18:13

Bombový útok v meste Láhaur na východe Pakistanu si vyžiadal najmenej 67 mŕtvych a viac ako 300 zranených. S odvolaním sa na oficiálne zdroje o tom informuje agentúra Reuters.

Oslavy Veľkej noci

Bombu na parkovisku pri vstupnej bráne do verejného parku Gulšan-e-Ikbál odpálil samovražedný útočník, pričom podľa polície zahynuli väčšinou ženy a deti. K tomuto násilnému činu v rodisku pakistanského premiéra Naváza Šarífa sa prihlásil Taliban.

Park Gulšan-e-Ikbál pri univerzite v Láhaure bol cez víkend rušnejší ako inokedy vzhľadom na oslavy kresťanskej Veľkej noci. "Terčom boli kresťania," vyhlásil hovorca frakcie Ehsanulláh Ehsan s varovaním pred ďalšími útokmi.

"Chceme poslať premiérovi Navázovi Šarífovi odkaz, že sme vstúpili do Láhauru. Môže robiť, čo chce, ale nedokáže nás zastaviť. Naši samovražední útočníci budú v týchto útokoch pokračovať," povedal v narážke na to, že premiér Šaríf pochádza práve z Láhauru.

Najbohatšia provincia

Láhaur je správnym centrom Pandžábu, najväčšej a najbohatšej provincie Pakistanu, ktorý v posledných rokoch zápasí s násilím zo strany moslimských fundamentalistov a zločineckých gangov. Situácia v Pandžábe je však tradične pokojnejšia ako v iných častiach Pakistanu.

Terčom samovražedného bombového útoku sa stala v auguste minulého roka rezidencia pandžábskeho ministra vnútra Šudžu Chánzádu v meste Attok, pričom okrem neho zahynulo viacero ďalších ľudí. K zodpovednosti sa vtedy prihlásili moslimskí radikáli, ktorí sa odštiepili od pakistanskej odnože hnutia Taliban.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok