Focus: Sieť by zostala mimo parlamentu, SaS zostáva lídrom opozície

TA3 SITA
23.3.2016 12:10

Víťaz parlamentných volieb, strana Smer, by mal v NR SR najviac poslancov aj podľa najnovšieho prieskumu agentúry Focus. Musel by však skladať inú koalíciu, keďže strana Sieť by sa do parlamentu nedostala.

V pléne sedem strán

Ak by sa parlamentné voľby konali teraz, ich víťazom by sa stala strana Smer, ktorú by volilo 27,5 percenta občanov. Do parlamentu by sa dostalo ešte ďalších šesť strán, súčasná koaličná strana Sieť by však medzi nimi nebola. 

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnila agentúra Focus v dňoch 11. až 16. marca. Výberovú vzorku tvorilo 1 023 respondentov vo veku nad 18 rokov, ktorí reprezentujú populáciu Slovenska z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia.

Most zostáva nad prahom

Na druhom mieste by podľa prieskumu skončila strana Sloboda a Solidarita, ktorá by získala 12,5 percenta hlasov. Nasleduje Slovenská národná strana s 11,1 percentom a strana OĽaNO-NOVA s presne desiatimi percentami. 

Stranu Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko by volilo 8,8 percenta opýtaných a stranu Sme rodina - Boris Kollár 7,8 percenta. Do parlamentu by sa ešte dostal aj Most-Híd s 5,9 percentom hlasov. V prepočte na parlamentné kreslá by ich Smer-SD mal 50, SaS 22, SNS 20, OĽaNO-NOVA 18, ĽS - Naše Slovensko 16, Sme rodina 14 a Most-Híd 10.

Za bránami parlamentu by skončili strany SMK-MKP (4,3 %), KDH (4,1 %), Sieť (3,6 %) a KSS (1,1 %). Ostatné strany by nevolilo ani jedno percento respondentov. Na voľbách by sa nezúčastnilo 19,6 percenta opýtaných, ďalších päť percent nevedelo, koho by volili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok