Zvolení poslanci majú za sebou prvé hlasovanie, Kotleba vyvolal rozruch

TA3 TASR
23.3.2016 10:14

Poslanci zvolení v parlamentných voľbách vstúpili do siedmeho volebného obdobia. Na ustanovujúcej schôdzi zložili poslanecký sľub. Dvaja z nich však prišli do pléna so židovskou hviezdou. Kreslo šéfa parlamentu prevzal po Petrovi Pellegrinim Andrej Danko.

Odmietnutím sľubu by stratili mandát

"Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života." Tak znel sľub, ktorý poslanci skladali tak, že po jeho verejnom prečítaní položili pravú ruku na Ústavu, povedali "sľubujem" a podali ruku končiacemu predsedovi parlamentu. Odmietnutím sľubu alebo zložením sľubu s výhradou stráca poslanec mandát - to sa však nestalo.

Poslanci neskôr vytvorili sedem poslaneckých klubov. Výnimkou bola strana Sieť, ktorá pre odchod časti svojich členov nemá dosť poslancov. Šéfom parlamentu sa stal v tajnej voľbe predseda SNS Andrej Danko.
Poslanci zvolili aj štyroch podpredsedov NR SR, Martina Glváča, Luciu Nicholsonovú, Bélu Bugára a Andreja Hrnčiara.

Dostál hovoril o fašistoch

Poslanci Viera Dubačová a Ondrej Dostál z OĽaNO-NOVA si na ustanovujúcej schôdzi parlamentu žltou hviezdou na hrudi pripomínajú premenu Nemecka na nacistickú diktatúru. Židovskú hviezdu si pripli aj preto, aby upozornili na nebezpečenstvo fašistov v parlamente.     

"Dnes je to presne 83 rokov, čo nemecký Reichstag schválil Hitlerovej vláde schvaľovať zákony bez posvätenia parlamentom, čím sa 23. marca 1933 zavŕšila premena Nemecka na nacistickú diktatúru. Je len symbolické, že presne 83 rokov po tomto akte napochodovali do slovenského parlamentu slovenskí fašisti. Je to nebezpečné a chceme na to upozorniť," povedal Dostál.     

Dubačová chce dať hviezdou najavo poctu ľudskej dôstojnosti a slobode. "Budem v službách každého jedného občana. Je to pocta ľudskej dôstojnosti a slobode, ktorej by mala byť podriadená každá činnosť v štátnom aparáte," uviedla Dubačová.

Uhrík: Je to cirkus, čo s tým máme?

Poslanec za Ľudovú stranu Naše Slovensko Milan Mazurek sa k žltej hviezde na hrudi niektorých poslancov veľmi vyjadrovať nechcel. "Nie som Žid, nemám si o tom čo myslieť," povedal. Jeho stranícky kolega Milan Uhrík považuje hviezdu u poslancov za cirkus. "Je to cirkus, nedôstojné tohto miesta," reagoval a zároveň sa pýta, čo s tým má ĽSNS.     

Označenie fašisti odmietol. "My sa za fašistov vonkoncom nepovažujeme," vyhlásil. Členovia ĽSNS sa podľa neho považujú za normálnych slušných ľudí, ktorí chcú, aby zákony platili pre všetkých rovnako.      

Potvrdil, že poslanci za ĽSNS nosia po vonku zbrane, pri vstupe do parlamentu ich odkladajú. Budú v tom aj pokračovať, keďže sa podľa Uhríka cítia ohrození. "My sa cítime ohrození, našich členov niekoľkokrát napadli aktivisti, feťáci," povedal s tým, že oni ľudí nenapádajú.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok