Spojeným štátom dochádza trpezlivosť s raketovými testami KĽDR

TA3 TASR
30.6.2017 22:31

Éra strategickej trpezlivosti so severokórejským režimom neuspela, uviedol americký prezident Donald Trump po schôdzke s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom v Bielom dome. "Úprimne povedané, trpezlivosť už dochádza," konštatoval pred médiami a severokórejskú vládu označil za "bezohľadný a brutálny režim".

Poukázal pritom na smrť amerického študenta Otta Warmbiera, ktorý zomrel krátko po prepustení zo severokórejského väzenia.

Trump uviedol, že jeho cieľom je "mier, stabilita a prosperita" pre tento región, ale varoval, že USA budú "vždy" chrániť seba a svojich spojencov. Rovnako ocenil vzťahy medzi Spojenými štátmi a Južnou Kóreou ako "základný kameň mieru a stability vo veľmi, veľmi nebezpečnej časti sveta" a prijal pozvanie na návštevu Južnej Kórey v tomto roku.

Juhokórejský prezident uviedol, že sa s Trumpom dohodli na spolupráci s cieľom úplnej a postupnej denuklearizácie Severnej Kórey, pričom posilnia spoločné obranné spôsobilosti voči severokórejským hrozbám, píše juhokórejská agentúra YNA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok