Košického poslanca odsúdili na jedenásť rokov, dôvodom sú machinácie s eurofondmi

TA3 SITA
18.3.2016 19:10

Trest odňatia slobody jedenásť rokov a peňažný trest stotisíc eur uložil senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici podnikateľovi a poslancovi Košického samosprávneho kraja Štefanovi Dučovi.

Vzniknutú škodu musí nahradiť

Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici uznal Štefana Duča za vinného v súlade s obžalobou z trestných činov poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev a subvenčného podvodu v súvislosti s dotáciou na rozvoj dvoch vinárskych firiem v obci Viničky.

Súd určil, že podnikateľ týmto konaním spôsobil štátu a Európskej únii škodu viac ako 894-tisíc eur a zaviazal ho nahradiť ju. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor sa vyjadrí v zákonnej lehote a obžalovaný, ktorý sa na vyhlásení rozsudku ospravedlnil, sa vyjadrí po jeho doručení.

Peniaze vraj nevynaložil hospodárne

Podľa súdu Štefan Duč verejné prostriedky vo výške viac ako 5,3 milióna eur nevynaložil hospodárne a efektívne, pretože nenakúpil zariadenia za najlepšiu cenu. Ako konateľ Tokajskej spoločnosti Viničky a Vinárstvo Viničky na ich ďalší rozvoj požiadal o dotáciu Pôdohospodársku platobnú agentúru. Tá mu poskytla nenávratný finančný príspevok viac ako 5,3 milióna eur. Podľa obžaloby už pri podpise zmluvy s Ministerstvom pôdohospodárstva SR Duč úmyselne uviedol nesprávne údaje.

V tejto súvislosti Štefan Duč uviedol, že mal niekoľko kontrol z ministerstva i Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Kontroloval ho i Európsky úrad na boj proti podvodom. Podľa obžalovaného slovenské kontroly žiadne porušenia nezistili. Až po návšteve zástupcov európskeho úradu dostal výzvu, aby dotáciu vrátil. Podľa obžaloby mal technológiu na výrobu a spracovanie vína nakúpiť priamo od istej firmy z Pezinka a nie cez reťazec ďalších subjektov, medzi ktorými bola aj spoločnosť odsúdeného Mikuláša Varehu.

Cíti sa byť nevinný

V reťazci bola okrem Varehovej aj firma, ktorá Štefanovi Dučovi dodala technologické zariadenie pre vinárske závody. Išlo pritom o spoločnosť, ktorej majiteľ dovtedy s takou komoditou neobchodoval, žiadne skúsenosti s výrobou vína nemá a v žiadnom vinárskom závode nikdy nebol. V každom prípade súd zistil, že pri nákupe cez spriaznené firmy došlo k niekoľkonásobnému umelému navýšeniu ceny zariadení oproti tej, ktorú požadoval predajca.

Duč tvrdí, že sa cíti byť nevinný a pri realizácii projektov predložil správne a vierohodné údaje a doklady. Jeho obhajkyňa navrhla podnikateľa oslobodiť spod obžaloby, pretože nebolo bez akýchkoľvek pochybností preukázané spáchanie skutkov tak, ako tvrdí obžaloba. Podnikateľ i obhajkyňa zdôraznili, že dotácia z eurofondov a štátu bola použitá na deklarovaný účel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok