Nová vláda bude zametať veľké korupčné kauzy pod koberec, tvrdí Lipšic

TASR TA3
16.3.2016 17:09

V kauze možného podvodu na DPH vo výške približne dva milióny eur, v súvislosti s ktorým sa spomína meno podnikateľa Ladislava Bašternáka, plánuje opozícia zvolať ústavnoprávny aj brannobezpečnostný výbor Národnej rady.

Nová vláda bude zametať veľké korupčné kauzy pod koberec, tvrdí Lipšic
SITA/Marek Mrviš

"Učebnicový príklad podvodu"

Na ich zasadnutiach bude opozícia požadovať prítomnosť Roberta Kaliňáka aj špeciálneho prokurátora. Na brífingu o tom informovali poslanec Národnej rady a exminister vnútra Daniel Lipšic a poslanec  Igor Matovič. „Akonáhle budú kreované výbory na ustanovujúcej schôdzi NR SR, budeme za opozíciu v tejto kauze zvolávať aj ústavnoprávny výbor, aj výbor pre obranu a bezpečnosť,“ povedal Lipšic. Podľa jeho slov išlo o učebnicový príklad podvodu s DPH.

Matovič tvrdí, že v prípade Ladislava Bašternáka ide o človeka, ktorý si len v roku 2012 uplatnil nadmerný odpočet DPH vo výške šesť miliónov eur. O prípade možného podvodu pri DPH v sume dva milióny eur informoval Denník N.

Podľa neho firma podnikateľa Ladislava Bašternáka kúpila v roku 2012 sedem bytov za približne desaťnásobok ich trhovej hodnoty, aby ich o pár mesiacov so stratou predala za desatinu kúpnej ceny. Firma si podľa Denníka N hneď po kúpe bytov na daňovom úrade uplatnila vratku DPH takmer dva milióny eur.

NAKA začala trestné síhanie

Denník ďalej tvrdí, že Bašternák je bývalým susedom Roberta Kaliňáka, ktorý pod Bratislavským hradom postavil bytový komplex, kde býva aj Robert Fico a byt tam má napríklad aj minister dopravy Ján Počiatek či podnikateľ Marián Kočner. Podľa denníka Národná kriminálna agentúra v tejto veci ani nezačala trestné stíhanie. Ministerstvo vnútra tvrdí, že v prípade ide o pokračovanie snáh o podlé zdiskreditovanie vedenia rezortu vnútra v čase, keď sa zostavuje nová vláda.

„Minister vnútra SR nie je orgán činný v trestnom konaní, čiže nemá žiadne právomoci ani vplyv na priebeh akéhokoľvek vyšetrovania. Minister vnútra nikdy a v akomkoľvek prípade žiadnemu vyšetrovateľovi nevydal písomný a ani ústny pokyn. Vyšetrovateľ je procesne samostatná osoba, minister vnútra SR Robert Kaliňák nemá vedomosť o takomto prípade a ani nie je dôvod, pre ktorý by mal takéto informácie mať,“ konštatuje sa v stanovisku rezortu vnútra-

Pozrite si celú tlačovú besedu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok