Taliansko žiada EÚ o pomoc: Viac migrantov prijať nemôžeme

TA3 TASR
29.6.2017 22:06

Vláda v Ríme žiada o naliehavú pomoc. Taliansky premiér Paolo Gentiloni vyzval Európsku úniu, aby krajine pomohla zvládnuť migračnú krízu. Pomoc mu prisľúbila nemecká kancelárka Angela Merkolová a Európska komisia jeho požiadavky podporuje.

Taliansko by nemalo byť jedinou krajinou, ktorá prijíma migrantov prichádzajúcich cez Stredozemné mori do Európy. Vyhlásil to dnes Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov a podporil tým výzvu talianskej vlády voči ostatným členským štátom EÚ, aby pomohli niesť záťaž a migrantov si rozdeľovali.

Taliansko v stredu pohrozilo, že bude posielať preč od svojich brehov lode mimovládnych organizácií vezúce migrantov zachránených v Stredozemnom mori, ak ostatné krajiny Európskej únie nebudú súhlasiť s väčšou pomocou a so spravodlivejším rozdelením migrantov.

"Riešenia nemôžu ležať len na pleciach Talianska," uviedla hovorkyňa UNHCR Cécile Pouillyová pre tlačovú agentúru DPA vo švajčiarskej Ženeve, sídle úradu. "Nutná je väčšia solidarita ostatných krajín, vrátane širšej regionálnej zodpovednosti ohľadne vyloďovania migrantov," povedala hovorkyňa UNHCR a dodala, že takéto plány treba naliehavo vypracovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok