Vírus zika je na Slovensku. Podozrenie u mladej pacientky sa potvrdilo

TA3 TASR
2.3.2016 09:23

Nebezpečný vírus zika, s ktorým bojujú najmä americké krajiny, je už oficiálne na Slovensku. Potvrdil sa u 23-ročnej pacientky, ktorú pred niekoľkými dňami hospitalizovali v prešovskej fakultnej nemocnici.

Odznie ako chrípka

Informáciu priniesol na mimoriadnom brífingu minister Viliam Čislák. Mladá žena bol pred časom v Južnej Amerike a pohybovala sa aj v džungli. Pozitívny nález potvrdilo virologické laboratórium v Hamburgu.

Pacientku prepustili v dobrom stave z nemocnice. "Nemusí byť nijako izolovaná," vysvetlil Čislák s tým, že žena nikoho neohrozuje. Zika totiž nie je vírus, ktorý by sa šíril vzdušnou cestou. "Odznie ako chrípka," priblížil. Žene sa v súčasnosti neodporúča otehotnieť, nemôže tiež darovať krv, obozretná má byť aj v sexuálnom živote.

Komár Aedes aegypti, ktorý Ziku prenáša, nie je v Európe rozšírený. "Preto ochorenia, ktoré sú v súvislosti s týmto vírusom v Európe, sú importované. To znamená, že všetci pacienti sa nakazili v krajinách, kde tento komár je," doplnil Čislák. Vírus sa môže prenášať aj cez placentu z matky na dieťa, potvrdili sa aj prípady prenosu pohlavným stykom či transfúziou krvi.

WHO vyhlásila stav núdze

Vírus sa spája s narodením detí s malými hlavami a málo vyvinutým mozgom v Latinskej Amerike. Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila pre vírus zika celosvetový stav núdze. Choroba sa podobá chrípke, liek na ňu nie je. Medzi ľuďmi sa šíri zrejme z matky na plod, možno aj pohlavným stykom.

Vírus prvýkrát zaznamenali už v roku 1947 v Ugande, aktuálna nákaza sa objavila vlani na jeseň v Brazílii. Neskôr sa rozšírila do ďalších latinskoamerických krajín, a následne aj do Európy. Všetci pacienti sa ale nakazili v Latinskej Amerike. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR odporúča ženám, aby zvážili plánovanú cestu do dotknutých oblastí Južnej a Strednej Ameriky vrátane Karibskej oblasti a tiež Kapverdských ostrovov.

Ľudia by v postihnutých krajinách mali dodržiavať viaceré preventívne opatrenia zabezpečujúce ochranu pred uštipnutím komárom. Po návrate tiež treba sledovať svoj zdravotný stav a v prípade objavenia príznakov informovať o ceste lekára. Slováci, ktorí navštívili postihnuté krajiny, nemôžu darovať krv 28 dní od opustenia týchto oblastí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok