Pan Ki-mun: Nálety si v Sýrii vyžiadali takmer 50 civilných obetí

TA3 TASR ČTK
15.2.2016 11:43

Takmer 50 civilistov prišlo o život a množstvo ďalších utrpelo zranenia pri náletoch, ktoré zasiahli na severe Sýrie prinajmenšom päť zdravotníckych zariadení a dve školy. Uviedol to generálny tajomník Organizácie Spojených národov Pan Ki-mun, ktorého citoval hovorca OSN Farhán Hak.

Lekári bez hraníc

Hovorca spresnil, že medzi obeťami útokov sú aj deti. Dodal, že Pan Ki-mun útoky označil za "do oči bijúce porušovanie medzinárodného práva", ktoré len "ďalej degraduje už aj tak zdevastovaný systém zdravotnej starostlivosti a bráni v prístupe k vzdelaniu v Sýrii".

Pan Ki-mun ďalej povedal, že takéto útoky "vrhajú tieň na záväzky", na ktorých sa 11. februára dohodli delegáti svetových mocností. Tí sa na Mníchovskej konferencii zaviazali k implementácii celoštátneho zastavenia nepriateľských akcií v Sýrii v priebehu jedného týždňa a tiež ukončenia útokov na civilistov.

Nálet v meste Maarat Numán v provincii Idlib na severe Sýrie zničil provizórnu kliniku podporovanú humanitárnou organizáciou Lekári bez hraníc. Organizácia následne informovala o siedmich obetiach, z toho piatich pacientoch a dvoch zamestnancoch kliniky a ďalších minimálne ôsmich nezvestných.

Kto útočil?

V susednej provincii Aleppo v meste Azáz, pri tureckej hranici, zase raketa zasiahla detskú nemocnicu, pričom usmrtila najmenej päť ľudí a zranila desiatky ďalších osôb. A v neďalekej dedine Kaldžíbrín zasiahol nálet školu, pričom o život tam prišlo sedem ľudí a ďalší utrpeli zranenia.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva so sídlom v Británii oznámilo, že na provizórnu nemocnicu v Idlibe cielili ruské bojové lietadlá. Sýrsky veľvyslanec v Rusku Riád Haddad následne oponoval vyhlásením, že zmienený nálet vykonalo vojenské letectvo Spojených štátov a Rusko s ním v žiadnom prípade nemá nič spoločné.

Do sýrskej metropoly Damask pricestoval na jednodňovú návštevu osobitý vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura. V utorok by sa mal podľa informácií agentúry AP stretnúť so sýrskymi predstaviteľmi, s ktorými bude diskutovať o najnovšom vývoji v tejto vojnou zničenej krajine, ako aj snahách o znovunaštartovanie medzinárodných mierových rozhovorov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok